РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

БУЏЕТСКА СЛАГАЛИЦА ОД РЕБАЛ(А)НАСА (Колико треба коцкица?) 19. јуна 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

domineThumbnailЗНАЈУ СЕ ЖЕЉЕ И ПОТРЕБЕ, А ЗНА ЛИ СЕ КАКО?- Сасвим је извесно да ће у току ове године бити бар два ребаланса буџета на нивоу наше општине. Да би се то иоле добро урадило, а не само рутинско-чиновнички, треба претходно урадити низ анализа.
На основу чега смо, ми у Руми, заснивали основне буџетске параметре за 2009.годину? Која нам је била пројекција бруто-друштвеног производа, по основу које економско-привредне структуре, по основу којих параметара у пољопривреди, по основу које стопе раста или пада производње, прихода и потрошње? На ова основна питања не може се добити квалитетан одговор и зато га не треба ни очекивати.
За ребаланс буџета треба сачинити претходне анализе. Осим тога, морају се претходно преиспитати и дати одговори на следећа питања:
да ли је извршена оптимализација и рационализација локалне самоуправе?
да ли постоје егзактни квалитативни и кванитативни показатељи или ће се искористити искуства из Беча?
Да ли је извршена рационализација, неопходна реорганизација (без стереотипа) и оптимално пословање Јавних предузећа уз смањење броја запослених, смањење свих врста трошкова, а виши ниво и квалитет услуга?
ВОДОВОД – Само са неколико основних података на Јавном предузећу „Водовод“ указаћемо на потребу претходног захтева.
ЈП „Водовод“ је у року од девет (9) месеци, променило четири (4) директора. Отприлике по два месеца сваки. Не вољом радника, већ вољом страначких структура и потребом за страначким феудима. Код таквих промена, не оцењујући стручност, знање и способност појединаца, ни једно преузеће не може у основним економским параметрима, имати прогресију, већ дегресију.
ЈП „Водовод“ је, за само пар година, запослило око 50 радника, искључиво по страначкој припадности. Да ли ће и ко сносити одговорност за то, или је сав врућ кромпир стављен у руке садашњем директору?
Предузеће је исказало финансијске губитке око 11 милиона динара. Одређен број губитака је због неекономске цене воде. Већи део губитака је због губитка воде у разводу (мрежи) око 40%! Коментар – без коментара. Други узрок губитка је вишак запослених – неосновано партијско запошљавање. Следећи разлог су неоправдано високи трошкови (материјала, резервних делова, горива, мазива, ПТТ услуга …).
Да ли се трошкови само књиже по контима или се врши њихова анализа?
Колика су потраживања, структура потраживања и застарелост потраживања од купаца?
Каква је уопште економска оправданост овако успостављаних односа у снабдевању водом и одржавањем водоводне мреже са општином Ириг?
Како су се мењала и доносила општа акта, Статут, акт о организацији и систематизацији итд..
Све је познато чак и добром делу јавности. Ово је основна абецеда у пословању неког правног субјекта.
Ако се, по бар овим основним економским параметрима, анализира свако јавно предузеће, установа, школа, сваки абонент из буџета, стварају се претпоставке за реалну, а не „потребну“ расходну страну буџета. За приходну страну не зна се који су импути, јер их ни они који треба да знају, нажалост, не знају, већ ће се само позвати на Закон о буџету.

ПРЕДЛОГ – У сваком случају, код израде ребаланса буџета, предлажемо општинским структурама, посебно председнику општине, председнику Скупштине општине и Општинском већу да коначно размотре предлоге Удружења грађана, презентиране писменом и усменом речју, учине напор да их прихвате и тако помогну грађанима да бар мало лакше носе терет транзиције, наше и светске економско-финансијске кризе.
Посебно предлажемо, да се у ребалансу буџета за пољопривредну производњу (индивидуалну) обезбеди минимум 20 милиона динара, и да се формира Финд за развој пољопривреде и села. Фонд не може бити ни страначки, ни чиновнички, већ нестраначки и стручни. Ако желимо да очувамо села и сељака, наш предлог је само мали корак у садашњим условима. Уствари, то је само исказивање мало добре воље, због бољег сутра, а не само вербална подршка или нека друга (наша) амбиција
Ове критичке примедбе и сугестије су само још један покушај помоћи општинским органима. Иако никада нису реализовали отворене разговоре (а прихваћене) на презентиране заједничке теме, од стране Општинског већа самосталног синдиката и Удружења грађана „ЗА ПРЕПОРОД ОПШТИНЕ РУМА“.

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s