РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

КАКО ИЗАЋИ ИЗ ЗОНЕ СУМРАКА? Транспарентно = Тајно? 19. јуна 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

ДОСТА ЈЕ ЛАГАЊА – Огромна већина грађана информише се преко медија и то, пре свега електронских, мање штампаних из познатих разлога од којих им је већ мука. Међутим, оправдано се поставља питање истинитости доступних информација, због објективно великог (неоправданог) утицаја политичких структура и „економских“ моћника, који због плаћених реклама, неће бити предмет критике ни медија, ни политичких структура.
Интересантна веза политике (политиканства – оличених политократама) моћних тајкуна и медија у Србији (читај: и нашој општини), и без светске економско-финансијске кризе, донела је Србији економску рецесију, финансијски колапс и поред свих пратећих здравствених тегоба становништва – грађана, додатно, ментално затровала становништво Републике.
Истина, у томе су помогле и неке „експертске“ невладине организације, које држава (читај: порески обвезници) финансира из буџета Републике.
У прилог свему овоме говоре необориве чињенице, које су далеко од бар 80% грађана. У циљу освешћења грађана, позивамо на јавну расправу, округли сто и самоизлечење од менталне затрованости. Навешћу само неколико истинитих података, који нису хипотетички.
СЛОВЕНАЧКА ПАМЕТ – Република Словенија, највећи противник социјализма, која је на крајње бруталан начин, прва, извршила сецесију није прихватила неолиберални концепт капитализма. Није распродала највећи део државне имовине и предузећа, нити је постала „зависник“ од Међународног монетарног фонда. Дакле, Република Словенија је добро проценила и задржала све оно, из претходног система што је било добро (рецимо све законе из социјалне регулативе), задржала добар део економских ресурса у свом власништву или власништву домаћих акционарских друштава не прихватајући потпуну зависност и диктате ММФ-а.
Не спори се овде чланство у међународним финансијским организацијама, али се, због потпуно погрешне приватизације и уништавања и отуђења домаћих ресурса, оспорава потпуна зависност од међународних финансијских организација.
У оваквим условима, када су економске полуге ван Ваше контроле, како је могуће да Влада држи под контролом основне сегменте макро–економске политике и ствара амбијент за економски и сваки други развој Републике?

ЕКСПЕРТИ, ГДЕ СТЕ? – Да би се поправило оно што се поправити може, Влада би морала да уради стручну анализу стања економско-финансијске кризе у коју смо непромишљено (или можда и промишљено?) сами себе довели, а затим, и додатно, негативне ефекте светске
економско-финансијске кризе код нас. Из такве двојне, а потом систематизоване анализе сачињава се програм мера за тежак стратешки пут превазилажења економско-финансијске кризе и сиромаштва у које смо запали.
При томе треба отклонити све заблуде да ће криза потрајати до половине 2010.године.
Економско-финансијска криза није настала економско-финансијским цунамијем у Вашингтону. Она је последица вишегодишње погубне економске политике. За осиромашену Србју „загубљена“ финансијска средства од несувисних приватизација, заосталу у технолошком развоју, са огромним социјалним проблемима уз осмишљен и мукотрпан рад, консенсус свих субјеката друштва, јесте тежак пут од бар десет (10) наредних година да би се стало на зелену гранчицу (не грану). То грађани треба и морају да знају како би се учинила општа мобилизација. А да би се учинила општа мобилизација грађана – све злоупотребе, организовани криминал и корупција морају бити изложени суду јавности и правним судовима, без обзира ко је у питању. Ни један појединац, ни једна група
(или групе) не могу бити изнад грађана, тј. изнад интереса државе. То код нас сем спорадичних случајева, није стекло „право грађанства“, а време незаустављиво и неумитно пролази. Појединци и групе грабе све што се још може зграбити.
Спреман да сав гнев и критику преузмем на себе, поставићу само неколико питања да бих испровоцирао јавну полемику. Можда би се од ових ресурса, који су још преостали, а здрави су, изнашла оптимална и најповиљнија решења у интересу грађана Републике.
ГЕОГРАФИЈА – Да ли је (сва) Србија Београд или је Београд у Србији? Зашто ово питање? Да ли развојем Београда развијамо и Србију или развојем Србије развијамо и Београд?
Београд се определио и изборио да у државно власништво задржи ПКБ „Београд“ и Пик „Земун“ (пољопривредне комбинате), по мом мишљењу потпуно оправдано. А шта је учињено у Војводини, посебно у Банату и Бачкој? Земљиште и пољопривредне комбинате продали смо у бесцење углавном страним држављанима. Дакако ту су укључени и прехрамбени капацитети. Питања нису хипотетичка, већ државна, економска, социјална, национална и грађанска.
А РУМА? – Како се у свему овоме позиционира румска локална самоуправа? Како су протекле приватизације и стечаји у румској општини? Одговор се налази у Националној служби за запошљавање. Шта је то изграђено од нових капацитета који запошљавају и стварају нову вредност? Нема одговора. Али одговор ипак постоји : да у локалној самоуправи нема стручног, моралног, ни демократског капацитета који би знао и могао да крене путем развоја.
Крајње је време за отрежњење, за анимирање стручних зналаца без партијских боија и партијских феуда, јер једино је то у интересу грађана. И овде су потпуно замењене тезе: партијска олигархија је подредила грађане својим интересима. Грађани треба партијску олигархију да подреде својим (грађанским) интересима. Како? Организовано и демократским средствима. Нису партије ни партијске олигархије суверени носиоци власти. Савремени носиоци власти су грађани.

ТО НАМ ЈЕ ПОСАО – У том циљу Удружење грађана „ЗА ПРЕПОРОД ОПШТИНЕ РУМА“ бори се за интересе грађана, тражи њихову подршку, јер локалне партијске олигархије чине све да маргинализују нашу грађанску иницијативу. А грађани ће трпети, трпети, трпети, … Само не знамо докле је граница издржљивости.
Када мука почне да прелази доњу границу социјалног прага, а то је почело, бојимо се, биће касно за поправни испит. Изгледа да ће и последњи вагон ситних балканских демократија отићи пут Европе  и то мање и неразвијеније земље. А неки актери са погрешним улогама у целој причи ће вероватно „отпловити“ на егзотична острва … Једно од њих се зове ЦЗ.

А моја порука је: АКО НЕ ПОМОГНЕМО САМИ СЕБИ, ТЕШКО ДА ЋЕ НАМ ДРУГИ ПОМОЋИ. МЕЂУТИМ, ТРЕБА ЗНАТИ ДА ЈЕ ТУЂА ПОМОЋ, УВЕК ЈАКО СКУПА.

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s