РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

САОПШТЕЊЕ 19. јуна 2009.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Сходно Закону о доступности информацијама од јавног значаја, овим

САОПШТЕЊЕМmegafon

се обраћамо Председнику општине и Председнику Скупштине општине да по основу својих надлежности и одговорности исходе од Јавног предузећа „Фонд за путеве и грађевинско земљиште“ и Дома здравља у Руми следеће информације:

Прво, од ЈП „Фонд за путеве и грађевинско земљиште“

– Ко је радио пројекте, одређивао приоритете и подносио захтев Фонду за капитална улагања АП Војводине током 2006., 2007. и 2008.године?
– По којим пројектима и колико средстава је одобрено и којом динамиком је ишла реализација?
– Да ли је испоштован Закон о јавним набавкама о избору извођача радова, лабораторији за испитивање и контролу уграђеног материјала, како је одређен надзорни орган, како је вршен надзор радова, количина и квалитет?
– Када су за одређене пројекте дата урбанистичка решења, одобрења за градњу, када је извршена пријава почетка радова – да ли и колико је поштован Закон о јавним набавкама?
– Да ли је извршен технички преглед изведених радова, по пројектима, коначан обрачун и каква су одступања у квалитету (видљиво голим оком), количинама и финансијским средствима?
– Како и којом динамиком је вршено плаћање изведених радова?

Друго, од Дома здравља у Руми

Да се по истим претходним питањима, исходи информација око опремања и набавке лекова у апотеци лоцираној у Дому здравља. Грађани не споре потребу апотеке, али се изражава основана сумња око доношење Одлуке за опремање апотеке, поштовања јавних набавки и већ дефинисаних питања.

Треће,  колике су плате директора Јавних предузећа и установа (у локалној самоуправи) и допунске надокнаде за чланство у комисијама, саветима, управним и надзорним одборима.

Како Удружење грађана, на захтев грађана и достављених анонимних пријава, већ годину дана писменом и усменом речју од ових установа и поредседника Скупштине општине тражи, а не добија никакву информацију, то смо принуђени да то чинимо јавно (транспарентно).
Очекујемо да после овог јавног позива тражене информације добијемо у примереном року од 15 дана, јер ако је све рађено транспарентно, сем логике постоји и законска обавеза да су Извештаји о реализацији пројеката разматрани на органима управљања – Управним одборима и Скупштини општине, која врши надзор и контролу Јавних предузећа и установа (локалног значаја).
Молимо Вас да нас, евентуалним недостављањем тражених Извештаја од општег интереса за грађане, не доводите у ситуацију да се обраћамо Републичком поверенику за информације од јавног значаја.
Удружење грађана и грађани с’ правом очекују од Вас потребне информације и Извештаје, јер то је пут за изградњу међусобног поверења и уважавања захтева и интереса грађана.
Уједно, овим саопштењем обавештавамо грађане општине Рума да ће ускоро у електронској форми бити дневно обавештавани о активностима Удружења у смеру како смо то радили до сада.

Стево Јурић

Достављено:

1. Председнику СО Рума г-дину Ненаду Боровићу
2. ЈП „Фонд за грађевинско земљиште и путеве“
3. Дому здравља Рума
4. Радио „Срем“ Рума

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s