РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

Школски аманет без крова 25. јуна 2009.

Filed under: 05. Култура — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

NASLOVNA

Док се раритетне старе румске фасаде руше по центру, зарад ширења неокапиталистичких економски исплативијих пословно-стамбених зграда локалних финансијских предузимача, истовремено се некадашња здања од културно-историјског значаја, потоње руине, руше саме од себе. Тужна је прича најстарије српске основне школе у старом центру Руме при Светониколајевској цркви, на углу данашње улице 15.августа (Содола) и Иришке, где се 2/3 крова урушило. У тој руини живи и комплетна породица избеглица из книнске крајине, који су као социјални случајеви од протојереја Пантелије добили на кориштење просторије, дочекавши да им дотрајала зграда буквално падне на главу.
У Споменици српске православне школе може се прочитати да је до 1872. године српска школа била смештена у три школске зграде “ које су у разно доба грађене и које и данас постоје”. Прва се налазила у порти цркве Светог вазнесења, позната као “стара школа”, чији је темељ положен још 25. марта 1769. године. Касније, 1817. године, о трошку општине, подигнута је и друга школска зграда при цркви Свих светих. У ову школу су ишла српска деца из западног дела Руме. Трећа школска зграда је подигнута 1842. при цркви св. Николе. У свакој од ових школских зграда, поред просторија за наставу, налазио се и по стан за учитеље.
Податак о градњи школе, при цркви светог Николе у Старој Руми, потврђује и запис на књизи “Матица умрлих 1796–1842.“ Николајевске цркве, који је публиковао Петар Момировић. Он гласи: „Године 1842. лета месеца октобра первои крат започета школа в Старој Руми при пароху Георгију Ненадовићу”.

Advertisements
 

One Response to “Школски аманет без крова”

  1. Банебан Says:

    Аутор текста и фотографије је некадашњи сарадник Ру Магазина – Бранислав С. Стефановић


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s