РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

Да ли је много посланика у Скупштини? 23. јула 2009.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

srspkaskupstinaafp

По садашњем изборном закону, ли можда је боље рећи по понашању странака, посланика је много. Било би довољно онолико посланика колико има странака у Скупштини, а представник сваке странке да има онолико гласова колико сада странка има посланика. (Као скупштине акционарских друштава.)
Али променом изборног закона, 250 посланика био би оптималан број. Промена изборног закона

1. На првом месту подразумева замену пропорционалног система са већинским;

2. Затим утврђивање онолико изборних јединица колико има и посланика, а све изборне јединице да буду са приближно подједнаким бројем гласача;

3. Кандидат сваке јединице да је најмање 5 година становник у тој јединици;

4. Припадност политичкој партији значило би да партија за свог кандидата води кампању, кандидат не потписује никакву „бланко оставку“, а верност странци ће доказивати доследним ангажовањем у Скупштини на реализацији програма странке.
Нема посланика са „сталним радом“ у Скупштини. Те послове нак обављају чиновници. Посланику је место међу бирачима, у својој изборној јединици.

5. Уштеда на рачун броја посланика, рачунајући њихове плате и трошкове представља најобичније замајавање. Далеко веће уштеде се могу постићи на смањењу администрације.
Прво да објаснимо зашто мислимо да 250 посланика није много. С обзиром на број становника, јадног посланика би бирало орјентационо око 30.000 бирача. Ако желимо да нам посланици буду грађани од угледа и ауторитета, средина од тридесетак хиљада становника мора знати сваког кандидата, суграђанина, или лично, или све о њему.
Образложење оваквог размишљања потписник овог текста би радо наставио, али да ли ће до тога и доћи, зависи од реаговања посетилацана ову тему. Ако буде интереса – наставићемо.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s