РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

PROSTA ŽIVOTNA RAČUNICA 7. августа 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

racunaljka

Mentalno trovanje građana ili u krugovima oligarhije poznato, već više decenija kao „kontrolisanje uma“, ne samo što umno i duhovno osiromašuje ljudsko biće, već ga preobražava u biće mimo njegovih genetskih i bioloških osobina. Kako drugačije protumačiti besomučno ubeđivanje građana da žive relativno isto kao i prošle godine, da je inflacija samo 7-8%, realne zarade su nešto manje, a troškovi su na mesečnom nivou u porastu za 1,1%. Da li ti „naručeni statističari“ ili bolje rečeno satiričari uopšte idu u prodavnice i na pijacu?
Sa druge strane „ekonomskog lista“ su pokazatelji:
-da je prosečna plata u decembru 2008.godine bila 430 evra, a sada je 340 evra. Koliki je realan pad zarada – plata?;
-pad industrijske proizvodnje trenutno je 17,8%;
-pad bruto – društvenog proizvoda za očekivati je bar 5-6%;
-došlo je do smanjenja uvoza, ali i izvoza, a disparitet je ogroman;
-potrošnja je opala za 20%, a potrošačka korpa je sve manja i plića – vidi joj se dno.
-Želeli bi da čujemo i vidimo tog „ekonomskog analitičara“, koji će dokazati da četvoročlana porodica može da živi, školuje se, leči, …, sa 580 dinara dnevno?!
-Koliko desetina hiljada radnika je ostalo bez zaposlenja, a koliko desetina hiljada se vode da su u radnom odnosu, bez plata, socijalnog osiguranja, penzionog doprinosa, …?
-Koliko je neuspešnih privatizacija, gubitaka u javnim preduzećima, nelikvidnosti od preduzetnika i preduzeća, do budžeta?
-Koliko i na koji način se povećava kreditna zaduženost države, preduzeća i građana uz zelenaške kamate?
-Da li milion zaposlenih radnika, koji stvaraju novu vrednost, istina bez sela iu seljaka, mogu obezbediti prostu reprodukciju?
Gospodo, ekonomski “eksperti“ – ne mogu. Već odavno jedemo osnovnu supstancu, ali koliko je i toga još ostalo?! I voda za piće već presušuje – zabrinjavajuće.
Ovo su samo gole činjenice, lako prihvatljive za sve građane i nikakvo, osnovno, stručno i ekonomsko znanje nije potrebno.
Kao bivši privrednik, sa svojim saradnicima, sa velikim zadovoljstvom bih želeo da ukrstimo koplja znanja i neznanja, sa tim „ekonomskim ekspertima“ iz Vlade, Agencija i lokalne samouprave, ne da bi dokazivali ko zna više, već kako bez „kontrolisanja uma” naći načine za izlazak iz sadašnjeg bespuća.
Zato, javno pozivamo sve na javnu raspravu, za okrugli sto, jer nama je na prvom mestu čovek – građanin, kao osnovni subjekt društva, a ne kao  opitni kunić ili ruinirani objekat.
Sada je većina građana , posebno oni koji ne pripadaju vladajućim  strankama, odbačena i zaboravljena kao ruinirani objekat, dok eventualno ne prihvate “kontrolu uma“ .
Poziv je otvoren za sve, za dobronamerne, ali i one druge. Nemamo nikakvih predrasuda. Bez obzira na sve vaše otpore, želimo, hoćemo i možemo da vam pomognemo.
Na kraju, potpuno otvoreno, želimo da počnete razmišljati i raditi, ozbiljno, stručno i krajnje odgovorno i konačno u interesu građana.

Stevo Jurić

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s