РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЧЕКАЈУЋИ „РАДО ВИЂЕНОГ ГОСТА“ ИЗ ММФ-а 13. августа 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

mmf

„Пензије и плате у јавном сектору неће бити додатно смањиване, већ замрзнуте, све док не крене раст привредне активности, што се очекује тек од 2011.год.“
На први поглед прихватљив предлог, али са следећим последицама:
– замрзавање пензија и плата уз пораст инфлације једнако је смањењу;
-неизвесно је  к а д а  ће доћи до привредног раста;
– сигуран је пораст социјалних тензија ширег обима.
Предлог овакве мере је неутемељен јер не доприноси решењу.Требало би тражити друге солуције које за резултат имају повећање привредне активности.
Очекује се разговор са ММФ-ом, а не постоји јасна,утврђена платформа за то.Не постоје јединствени ставови око мера које ће се предузети. Један став саопштава гувернер Јелашић, други министарка финансија Драгутиновић, трећи је од Привредне коморе, четврти од Синдиката. А  Влада понешто прокоментарише али , у главном, ћути.
Добро би било да има што више предлога који нуде решење на дуги рок са мерљивим резултатима. То би помогло Влади да се определи за мере којима би се постигли најбољи циљани ефекти. Први је, свакако, пораст привредне активности. Једино такве мере имају сврху.
Предлог да се смањи тзв. нефлексибилна потрошња (здравство и образовање) нема смисла јер смањење не може бити на кратак рок, нити је лако изводљиво.Рационализација је могућа и врло неопходна и она се спроводи али је нереално и опасно да се смањује обим делатности.Последице би биле знатно веће него ефекти.У јавном сектору је неопходно хитно и прецизно утврдити обим и ефекте државних и парадржавних органа и институција и тек тада утврдити јесу ли и колико прегломазне и неефикасне или су такве какве су добре,па не мењати ништа.
Стиче се утисак да не постоји ни јединство ни спремност Владе за прављење конкретног програма, а да  садашњим парцијалним представљањем предлога провејавају партијски интереси за наредне изборе. Могло би се закључити да ће Влада изаћи са предлогом да се повећа обим дефицитарног планирања буџета и око тога ће се сложити сви министри. Нико се неће замерити ни свом бирачком телу. Једино тако може да се одржава мандат Владе.А вероватно ће то прихватити и ММФ, већи степен задужености одговара и њему. Већи дужник-већи и зависник.
Још један утисак, за крај: Влада улаже напоре у решавање проблема.Добро је што је највећа активност на међународном плану. Но неопходно је да се решавају животни проблеми грађана стварањем бољег привредног амбијента. И то уз темељно утврђивање интереса националне економије и концепта њеног развоја. Јер, не може се улога државе и функционисање привреде препустити искључиво слободном тржишту. То, управо, показује и глобална економска криза.

Дамњан Раденковић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s