РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПРИВАТИЗАЦИЈА: НАЈВЕЋА ОБМАНА ГРАЂАНА И НАЈСЛАБИЈИ ОСЛОНАЦ ДРЖАВЕ 19. августа 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

novcanik

Приватизација је процес у коме се друштвена и државна својина  над средствима за рад предузећа идругих правних лица претвара у приватну. То је обрнути процес од национализације у којој се средства у приватној својини одузимају од власвика и преносе у својину државе.Денационализација је враћање национализоване имовине бившим власницима у случају кад им је одузета без правичне накнаде. У приватизацији се  не враћа национализована имовина већ се само друштвена и државна својина преносе у приватну тако да титулар својине постаје приватно лице.Логика приватизације налази се у денационализацији национализацијом без накнаде стечене имовине. А из ове логике следи денационализација којом би се обештетили индивидуални власници или њихови наследници.
Следећи потез је поступак приватизације државне и друштвене имовине. То је изузетно сложен процес. Нико није ни покушао да утврди модел по коме не би било оштећених. Јер : друштвена својина је настајала у дугом временском периоду, није била без титулара иако је била „свачија и ничија“. Сваки облик својине има и економску и правну страну.Радници су имали друштвену својину с правом  управљања и коришћења и то је економска основа друштвене својине. Ова бит својине у приватизацији нестаје : правна форма својине-титулар својине-појела је економску суштину.Ово је тежи облик економске национализације да би се приватизацијом створио мали број индивидуалних власника. А  под плаштом демократије спроводи се најцрњи облик економског развлашћења радника, до геноцидног осиромашења целог национа.
Тужно је слушати како су у приватизацији сви једнаки. Као, сви могу да учествују у приватизацији – куповини предузећа.То је ноторна, прљава лаж. Јер то могу да (у)раде само привилеговани, у изузетно малом броју, и блиски онима који су на власти. Зато се и креирао модел кредитне продаје јер је метод праве процене подцењен и избегнут.
Бунт радника који расте нагло (и иде ка непредвидљивости) никог не би требало да изненади. Обесправљена, опљачкана, претворена у најамнике,“предвођена“корумпираним синдикатима који, уместо да обједињавају –атомизирају синдикално организовање и маргинализују суштину постојања.
Држава је одговорна за процес приватизације : створила је правни амбијент, донела законе и уредбе. Али ! Не врши контролу рада Агенције за приватизацију, смишљено уредивши да баш тако треба. Тако Агенција и игра  највећу улогу у растакању једног система, нажалост, успешно. Не постоји истовремено стварање новог производног система јер се 50% капитала одлива у потрошњу а (свега) 50% у подстицање развоја.
Циљ приватизације је да створи нову власничку структуру капитала са 50-70% власништва за што мањи број улагача и 30% бесплатних акција запосленима и грађанима. Ови други, мањински власници, продали би свој део већинским власницима. Овакав циљ  ни теоријски ни практично не може да се оствари јер се губе из вида околности  под којима се приватизација води. Влада је апсолутно неспремна да у овој фази учини позитивне помаке. Уместо приватизације привредних субјеката врши се приватизација имовине. Без озбиљне ревизије уговора нема излаза из садашњег стања. Социјално одговорна влада не би била неуспешна у свему овоме и избегла би заоштравање социјалних проблема.
Оваквом приватизацијом ова Влада је уништила ослонац економије а да није утемељила нове. Да је до памети – ослонац би тражила у јачању средње класе.Тај слој је, међутим, скоро нестао,преточио се у сиромашни слој а мали део је отишао у економску елиту. Кад се схвати да држава и њена имовина припада народу – бирачком телу,неко ће морати да се определи да ли ће Србија завршити у раљама крупног капитала  или ће бити у функцији свих својих грађана. Јер, капитал је (само) средство, а држава – то су живи људи.

Дамњан Раденковић, mr. oecc

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s