РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ДЕСЕТКЕ ВОДЕ У СВЕТ 20. августа 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Ако нисте знали, наш млади суграђанин Михајло Велимировић (1986), захваљујући беспрекорном успеху на Електротехничком факултету београдског Универзитета иде на мастер студије у Лозану, Швајцарска.
Зашто је то вест ? Првенствено зато што је дечко из Руме, мада је у Шимановцима, као ђак генерације завршио основну школу, у Београду Девету гимназију и факултет. Просечна оцена 10, у индекс му је уписана чак 44 пута.
Али питање свих питања је  КОЛИКО РУМА ИМА ТАКВИХ  МЛАДИХ, води ли неко ту евиденцију, прати ли се њихов рад и шта треба да се учини да они своју каријеру остваре овде, у свом граду ?
Но, вратимо се на, заиста, импозантну Михајлову причу. Импозантну, јер иза ње стоји хвале вредан рад који прилично демантује мишљење да су наша деца услед  недаћа с краја прошлог века с којима смо ушли и у овај, прилично осиромашена могућностима за успех. Није ни мало било лако одвајати по 2000 евра годишње, па је Михајло дао све од себе да до краја студија остане стипендиста факултета.А такође се и паралелно усавршавао. Чак и тиме да са другарима креира игрицу „Император“ која је у завршној фази.
У смер за Софтверски инжењеринг на ЕТФ-у увела га је силна  љубав према егзактном и такмичења из математике, физике и информатике али и изразита склоност према практичном раду и иновацијама. Програмирање  се најбрже развија од свих информатичких дисциплина. Међутим, и ту буде импровизације јер недовољна образованост програмера није добра за компјутерску индустрију. Зато је Михајлу образовање толики приоритет. Оно га је  довело дотле да се рад по његовом дипломском користи  Хидрометеоролошком  заводу Србије.
Док ово будете читали Михајло ће већ увелико бити у „машини“ за Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, најбоље студије из компјутерских наука у Европи. Стипендиста је те институције али средства за остале животне трошкове очекује од Владе Србије. Но његова основна амбиција је да се врати у Србију где и он и многи млади са мање или више среће желе да уложе своју енегију.
Оваквих младих Србија је пуна али нису сви и овако успешни јер нико не стоји иза њих. Све досадашње стратегије о подршци младима какав је Михајло нису довољно свеобухватне. Многи су изван онога што би их везало за ову, њихову, земљу . А Србија , ако се опамети, може имати будућност управо у из знања своје младости.
Рума није ван Србије, на њу се све ово односи, јако. За почетак нека  утврди где и каквом младошћу располаже, али брзо, да се ова не разбежи, кад осване „шенген“, либерализација визног режима (01.01.2010.).
Читаоче, на овим страницама покушајмо да свако од нас прибави бар једно име од оних који су као Михајло.

За почетак.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s