РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЧЕТИРИ „ВИКТОРИЈИНЕ“ ПОБЕДЕ 21. августа 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

suncokret

Зашто овакав наслов ? Зато што, ако се у оваквом лудилу од комплетне  српске привреде, мада дуго припреман, појави „високотиражни“, неопходни  прехрамбени производ, па још врхунског квалитета, па још по цени упола мањој од досадашње онда је то заслужило бар оволики наслов ! Па још има доста и за извоз !
Наравно, схватили сте да се ради о јестивом уљу „Искон“, произвођач „Victoria Oil“ из Шида. Сама фабрика уља је најмодернија, иначе, у Европи. Технологија прављења овог уља је француска, њоме је искориштеност   сунцокретовог зрна 99%, однос засићених и незасићених масних киселина је пола-пола, а  количине витамина Е и Ф су као и у сировини, без денатуризације (природне су, као и остали састојци). Дакле, изузетно здрав производ.
Потрошаче, међутим, чека срећа да тај производ треба да кошта  нешто преко 80 динара (произвођачка цена 71) што јесте добра вест ; и, можда мала утеха да ћемо бар нешто плаћати подношљивије. Једино, ако велики трговачки системи не измисле опет неки свој штос са маржама или овим и оним разлозима за већу цену. Знамо да су у томе махери.
Произвођачки капацитет такође делује импозантно : 14000 боца на сат пута 3 смене, пута  радни дани у години, то је једнако око 100 милиона боца годишње ! Зато не би требало да буде разлога за несташице на домаћем тржишту. Било би згодно  и да сад конкуренција поради на себи, да се још неке цене прилагоде потрошачкој (не)моћи.
Зато је овај наслов оволики. Четири су, ето , победе „Victoria Oil“-а.
Добар и здрав производ, јефтин производ, велика извозна шанса и, последње али никако мање важно (напротив !) – снажна инјекција сремској и српској посрнулој пољопривреди и привреди.
За много шта изгубили смо сваку наду. Или, ипак, има наде ? Док о томе размишљамо – све честитке шидској компанији !

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s