РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

И К Е А 27. августа 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Ikea

Да шведска, а наравно светска, компанија за производњу (најбољег) намештаја на свету може било где имати проблема – готово да  је немогуће. Али…
Икеа је одлучила да своју фабрику и  робне куће (Београд, Ниш, Нови Сад, Чачак), уз запошљавање око   д е в е т    х и љ а д а радника – отвори у Србији. Међутим, као по правилу,  све што неко озбиљан у Србији хоће да уради некако крене наопако. Увек се (још) нешто догађа што на сваки добар привредни потез мора да баци сенку.
У овој причи сенка је бирократско (врзино) коло : инертност надлежних да Икеи понуди адекватан плац (35-40 хектара у комаду) крај аутопута, чистих имовинских односа; неуредне земљишне књиге;  високе цене (уцењивачка српска посла !), преспора мамутска процедура издавања грађевинских и осталих дозвола; време трајања процедуре у Србији – 1,5 година (Хрватска, нпр. је спремна чак да у сет олакшица за стране инвеститоре укључи процедуру за грађевинску дозволу од 45 дана !), итд, итд…
Икеа има пуно право да одустане и не значи да неће. Још једноставније – отићи ће из Србије. Хрватска, Румунија, Словачка, Украјина и сличне земље једва је чекају. Поготову што јој се прикачило да је од Србије тражила неке посебне услове, чак нешто бесплатно. Типична  српска реакција је била да нико нема право на специјалне услове, ма ко то био. А к’о да се не знамо. И шта све радимо за тепсију рибе !
Компанија као што је ова, остане ли у Србији, сама по себи чини више за српску економску (непостојећу) стратегију него сама Србија. То није мали произвођач намештаја (наше  такве мале смо  смо погушили).  То је светски мега – бренд који не само да може да учествује у дизању Србије, кризом на колена срушене, већ и да за собом повуче  многе шведске и светске куће код нас. Она није мачији кашаљ, ако ни због чега другог оно због око три стотине  својих  робних кућа у свету . Мало ?  Па само због искуства које поседују, због  know-how, чије ширење је део њихове  стратегије – вреди их имати код себе.
Чак и Рума, оваква каква је, могла би да учествује у овој причи.  Има  баш оно што Икеа тражи, погодите где? Kрај ауто пута а близу Београда, а није скупо. Но, кога то интересује од надлежних ?
Погрешно питање, зар не?
Право питање је :  за  чији  рачун и у чије  име их  то не интересује ?

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s