РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

„КАЦИГА ГЛАВУ ЧУВА“…А НЕПАМЕТ ЈЕ КВАРИ 31. августа 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

kaciga

Последњих дана августа још једна кампања је кренула Србијом – кампања под едукативним називом „Кацига главу чува“. Tрајање : 25.08. -02.09.  Циљ је да се утиче на свест, првенствено, возача мотораша, иначе фанатичних љубитеља брзине. Обухвата 14 градова у Србији (Рума, за сада, није у тој причи).  Намера је да се озбиљно поради на безбедности и мотораша и осталих учесника у саобраћају.
Акцију заједно реализују АМС осигурање и Управа собраћајне полиције МУП-а Србије. АМСС је (на сам дан почетка кампање) потписао Европску Повељу о безбедности на путевима, насталу још 2004. год., у саставу кампање Европске комисије. Ову Повељу потписало је још 1350 асоцијација. Кампању у Србији треба да крунише  п о к л а њ а њ е   х и љ а д у   к а ц и г а.
Моторциклисти, иначе, учествују у саобраћајним несрећама широм Србије са више од 40 посто!!! При том,  д в е   т р е ћ и н е  настрадалих је млађе од 30 година !!!
И, сад долазимо  у тачку где други део наслова  казује своју причу .
Земља Србија није безбедна за најрањивије учеснике у саобраћају (деца, стари, инвалиди…) ; има (још увек) катастрофално лоше путеве ; пуна је четвороточкаша од којих је већина  чист крш, док већина мотораша вози језиво брзе и моћне (и скупе) праве болиде.
На онако лошу статистику саобраћајних удеса и на овакве податке о самој неусловности саобраћаја   з а р  ј е   м о г у ћ е   да се кампања  о б е с м и ш љ у ј е
п о к л а њ а њ ем   кацига, иако је намера у основи племенита – да се спасе што се спасти да ? Зар је могуће да од  неупоредиво ефикаснијих мера (мада ово није иедина у Кампањи), које би  с м а њ и л е  бар ужас саобраћајки с моторашима – Србија бира ову ?
У паметном свету  жестоким казнама се постиже циљ (Немачка : вожња без кациге – 1000 евра). Зашто се, у закону (прваци света смо у честим изменама и допунама разних закона), рецимо, не би подигла садашња старосна доб за полагање  возачког за моторе са 14, 16 и 18 год. на 24, 26 и 28 ? Знамо да судбина не спава, али стварно, толика младост гине због једног погрешног заноса брзином и јачином зајахане машине. Зашто се родитељима не забрани куповина мотора деци ?
Рума је чист пример потребе за ригорозношћу. Оно што румски мотораши раде ноћу по улицама (дању ређе, јер спавају), у главном  о д  поноћи, је  слика
ужаса брзине у рукама неискусних, неиживљених, ментално недовршених и ко зна на чему (дрога, алкохол) јахача механичких коња. Узалуд очај грађана, узалуд удеси (недавно смо писали о једном).
Централно у свему је да – нигде полиције, саобраћајне, из исте структуре која на нивоу републике  п о к л а њ а  кациге у Кампањи, све нешто – то је, као, европски. Ал’ све личи да се мотором иживљавамо и гинемо – српски. Па се још
п о к л а њ а ј у   кациге да се гине успешније.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s