РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПОЕТСКО МУЗИЧКИ МАРАТОН, ПРВИ ПУТ 5. септембра 2009.

Filed under: 05. Култура — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

KNJIZEVNO 1

Први дан септембра, година текућа.Деца кренула у школу, вечери су помало хладне…Зимнице, као први знак јесени, шире своје заносне мирисе и у предвечерја. Румско културно – спортско лето ближи се крају.
А онда лагано, из песничког срца, покрену се једна лепа, племенита  идеја, нарасте и материјализује се у Поетско музички маратон, будућу традиционалну манифестацију која треба да постане један од заштитних знакова нашег града.

KNJIZEVNO 2
Власник идеје, наш суграђанин, песник, боем и библиотекар је господин Драган Јанковић, познатији као Јање (45), бар у круговима у којима се креће. Такође је власник и три књиге које је до сада издао, четврта је ускоро на помолу. Одавно је члан Удружења писаца Србије, био присутан на неизбројивим књижевним манифестацијама диљем бивше и садашњих земаља нам, идејни творац многих догађања из културе, одличан модератор књижевних вечери у Градској библиотеци и – диван тата двема девојчицама.
Осим што је све то, господин Јанковић је и сасвим несебичан човек. Идеју о песницима са свих страна који би сатима, маратонски, рецитовали своје стихове,  праћени лепом музиком, дружили се једни с другима и са публиком, овај песник је поклонио својој Руми. Пројекат је изложио градским општинарима и они су, на челу са господином Светиславом Дамјанчуком, ушли у његову реализацију принципом речено-учињено. Све се  брзо и добро договорило, медији су урадили свој део посла и Маратон је рођен.
Први дан септембра, 20 часова, градски трг. Дискретна музика, испред већ познате нам позорнице за КСЛ 2009. педесетак столица за госте. И, на све стране
– песници. Од најстаријег Ђорђа Вимића, до најмлађе, девојчице Драгане Чупић, ученице трећег разреда основне школе. Углавном Румљани, а било је и песника из Ср. Митровице, Платичева…знаних и незнаних, разних стилова и тема, са издатим књигама или их тек припремају. Био је чак један који је симпатично признао да је своје три песме, ето, написао непосредно пред Маратон и у току њега, чекајући свој наступ (Никола Милошевић). Смењивао се блок песама са музичким блоком.
Програм је трајао преко два сата. Седамнаест песника маратонисало је за публику, шетаче, љубитеље поезије, радозналце. Весело друштво потом е отишло у Клуб “S”, где се дружење, уз коктел, наставило до зоре.
Ето, доби Рума још један разлог да нам у њој буде лепо. Поготову што је намера да се ова манифестација од наредне године пресели у Борковац и добије још једну димензију. Појавила се и идеја да се обједини са борковачком  ликовном колонијом јер су им термини одржавања блиски.
Но, лед је пробијен, а новорођеној румској будућој традицији желимо дуг и срећан живот.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s