РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

А Б В Г Д Ђ Е Ж З… 9. септембра 2009.

Filed under: 05. Култура — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

GetImage.aspx

Далеке 1967. године УНЕСКО је прогласио 8. септембар за међународни дан писмености. Као и све што су УН  и њене агенције прогласиле вредним за обележавање и овај дан је глобална фешта. А фешта ће служити да се разни одговорни за описмењавање неписмених у свету сликају и дају реторичких изјава у већем обиму. То  како је, нажалост, неписменост и даље присутна, али да се чинило и чиниће се све што ће ту  појаву неутралисати, тј. смањиће се број неписмених, одредиће се нека година до које ће  с в и  бити писмени…посебно ћемо се наслушати ми у Србији. Зашто баш ми у Србији ?
Зато што Србија најчешће воли да гаји своје проблеме, посебно оне који, на неки начин, могу бити корисни.У Србији има  1,3 милиона неписмених. То су они, који,по дефиницији која је устаљена у нашој земљи,  немају ни дана школе али и они који имају незавршену основну. А цифра је језива  јер, плус-минус,  тај број је скоро четвртина бирачког тела ! Уз сво уважавање чињенице да су у том броју и малолетни (њих  је мање!) или да је, можда, више оних са недовршеном основном школом, као и тзв. маргиналних група. А тек питање просека њихових година…
Који се ту проблеми гаје ? Прво, неписменима је врло лако манипулисати у шта смо се уверавали потоњих пар деценија на разне начине (ратови, избори…) Друго, на рачун те друштвене групе увек се генеришу нека средства, новчана, или других врста материјализације, која баш нешто и не заврше тамо где су намењена.
Посебна прича је недостатак здраве и делотворне стратегије у искорењивању неписмености, потом политике њеног спровођења, оперативних, језгровитих, за државу  јефтиних  а за кориснике – б е с п л а т н и х  модела за брзо деловање. И, на крају, али подједнако важно, општедруштвени консензус да се 1, 3 милиона људи не држи у страховитој  н е р а в н о п р а в н о с т и  у односу на остатак популације. Зар се немаром према овом проблему не гаји кршење  е л е м е н т а р н о г   љ у д с к о г  п р а в а   на  писменост и образовање ?
Генерална скупштина УН прогласила је (глобалну, наравно) Декаду писмености 2003-2012. Колико је на њој порађено у Србији ако податак о 1,3 милиона неписмених слушамо већ пар година ? Актуелни министри за науку и технолошки развој (тај је и потпредседник Владе Србије), културу и образовање ову Декаду  треба да ставе у позицију приоритета  с в и х  приоритета. Да неписмени људи не губе корак од седам миља у односу на остале ! Колико би се ту само запослило незапосленог образовног кадра… ?
Декада још траје. А траје и неписменост милион и тристотине хиљада људи. Докле и зашто ?

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s