РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

О ЗЛОЈ МАЋЕХИ ИЗ ПРИЧЕ О ПЕПЕЉУГИ­* 9. септембра 2009.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

news_16118

Садашње хаотично стање у држави Србији које осећамо у  свим сферама живота, од породице до државе, је бесциљно тумарање и државних и локалних власти путевима беспућа. То ме је натерало  да бар грађанима који нису слепи послушници политократије појасним неке економске постулате .
Зашто баш економске ?
Економија је мултидисциплинарна наука. Обухвата све сфере економског развоја  (или понора!) друштва, управљања државом  на макро и микро плану по економској закономерности, управљања домаћинством, пољопривредним газдинством, предузећем итд. Дакле, економија подразумева  с и н т е з у  научних дисциплина којима се стручно, квалитетно, инвентивно и  о д г о в о р н о препознају  привредне појаве и проблеми а онда се, адекватно,  предузимају мере и активности економске науке и праксе. Зашто ? Зато да се рационално и разумно искористе привредна и природна добра и ресурси, наука и стручни потенцијал за постизање највећег успеха најмањом употребом средстава и снаге.
Само оваквим начином постиже се задовољавајући, добар или   р а з в о ј н и  бруто друштвени производ – БДП. Са овим појмом смо свакодневно, преко медија, пратећи преговоре Владе Србије са ММФ – ом. Пример : наша Влада тражи да ММФ дозволи повећање  дефицита (губитка)  у буџету са 3% на 4,5% БДП-а. Или,  да пензије учествују у БДП-у  у овој години са 14%;  а  зато што су оне замрзнуте, у 2010.години  учествовале би у БДП-у са 12,6%, итд…

1186565161_Kraljevski-dvor
Од економске моћи једне државе, од новостворене вредности, од остварења позитивног БДП-а,  а то су елементарне предпоставке успешности, зависи све : економска политика, технолошки развој, демографска политика, политика образовања, социјална политика, друштвени и лични стандард, култура, спорт …
и све остало што чини једну срећну земљу.
Да ми имамо –  према грађанима и држави – одговорну владу  а  г р а ђ а н и  с у   д р ж а в а, не би нам  Европска Унија писала и цртала „мапе пута“ за прикључење. Нити би нам  ММФ правио графиконе који показују како добро трошимо, а БДП опада. Истовремено, огроман број грађана је на минимуму или испод, чак  далеко испод, елементарних потреба. Да наша лична и грађанска  несрећа буде још већа, а државу она не дотиче – сваке године нас има  33-35 000   м а њ е. Однос морталитет – наталитет  смањује наше потенцијале, дакле, годишње за једну варош !!!  Колико села ћемо имати  м а њ е  у наредних 10 година ?
Питам се где ће нам душе ?  И  Влади и нама и свима.
Зашто је све то овако ?
Зато што код нас демократија није још ни у повоју а политократија је у експанзији, попут метеастазе. Зато што ни једна српска влада до данас није формирана као стручна, компетентна и одговорна према својој држави и свом народу. Свака је производ партијских интереса и личних интереса партијских лидера. Зато што смо већ у првој „демократској“ влади имали министре који су пре постављења живели ван земље и лично/интересно се едуковали да створе амбијент за продају свега што је стварано деценијама у бесцење. Тако је створена база за партијске и личне материјалне инфраструктуре. Зато сто су новци од свих приватизација (државно, друштвено)  без икаквог оправдања трошени немилице кроз вишеструко увећану јавну потрошњу. Оно што би допало локалним самоуправама – безначајно је; а и то је служило, опет и опет, локалној партократији. Зато…, зато…, зато…, у недоглед.
А л и ? З а ш т о  грађани ћуте, трпе и – пате ? Зато што је учињено оно најболније – да грађани остану без слуха, слепи код очију и анестезираних осећаја. Махери су то маестрално постигли методом контроле ума, глобално одавно постигнуте. Контрола ума је психичко – тортурна метода која се примењује због стварања новог светског поретка. Метод : нечим се отупи све што вас чини нормалним а онда се у ваше име и  н а  ваш рачун  врши посао.
Но о томе ћемо са вама на некој од наших трибина које вам, овим путем, најављујемо за сезону јесен – зима – пролеће.
Почео сам овај текст са основама економије па да га приводим крају питањем :
зар неко у Влади  и политици мисли да би било који књиговођа (не потцењујем професију !) икад помислио а не убеђивао грађане са све пеном на устима да ће 5,2 милиона  г р а ђ а н а   д о б и т и  а к ц и ј е  од продаје јавних предузећа именованих при доношењу Закона о подели акција ? Тај књиговођа би одмах знао
да је за то потребан здрав прилив од 35 м и л и ј а р д и  евра !!!
Министри (препознаћете се ви на које мислим), творци погубног приватизационог модела, уништивачи живота грађана (деце, младих, радника, сељака, пензионера…) који су вас бирали, владаоци грађанским правима – прочитајте бар утопистичко учење (Политичка економија) и поцрвените пред ликовима који су писали оно што сте учили на факултетима. Њих више нема. А у шта сте се ви претворили ?
Наша  г р а ђ а н с к а   порука у најбољој намери : тргните из летаргије, да схватите да ваш сан о срећи ми не делимо. Порадите на себи   п р е к о м п о н о в а њ е м    онога што имате у глави. Схватите  да су на првом месту вашег тимског (не трговачко – страначког), стручног и одговорног рада  д р ж а в а  и  г р а ђ а н и
Створите економски амбијент достојан човека у Србији !!! Онда ће нам и ЕУ другачије отварати врата а не да понизно молимо и уништавамо сами себе. Ми смо мала земља и немамо чиме да уцењујемо као велике аки баш не морамо да клечимо. А  ви никако да препознате и употребите стратешке компаративне предности сопствене земље (част изузетцима, а њих је у траговима).
Не, не позивамо на изборе или побуну,ми нисмо ти играчи. То следи и без нас. Само вас позивамо да се дозовете (стручној и одговорној) памети, да се  освеститеи к о н а ч н о  почнете да радите у интересу грађана и државе. Немојте да се неосвестите, не ваља !

*Зла маћеха = Влада Србије;
Пепељуга =  грађани и држава

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s