РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

НАСИЉЕ – СЛУЧАЈ ИЛИ ПОЈАВА ? 28. септембра 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

haos

Готово смо свакодневно сведоци насиља које је захватило све слојеве друштва. Информативне емисије електронских медија дневно нас ужасавају застрашујућим фотографијама и извештајима о породичном и уличном насиљу. Сдруге стране, штампани медији својим ударним насловима упозоравају на окружење у којем живимо. Знамо да сиромаштво, незапосленост и тешки услови живота подхрањују све већу криминализацију, насиље, суицидалност,зависност од наркотика и алкохола. То нам је , нажалост, стварност.

Али оно што изазива још већу забринутост је што покушавамо да минимизирамо те појаве називајући их случајевима, и све више гурамо их под тепих. Зар опет треба да прођу године и деценије да бисмо прихватили реалност и да бисмо се свеобухватном стратегијом и акцијом свих друштвених субјеката ухватили у коштац са овим појавама ? Оне попримају облик  п а н д е м и ј е,  дакле нису само „случајеви“.

Ако прихватимо праву дијагнозу да је насиље  п о ј а в а  у нашем друштву онда осмишљеним акцијама  породице, образовних установа, социолога,психолога, педагога, струковних невладиних организација, ресорних служби МУП-а, тужилаштва, правосудних органа и медија  м о р а м о  направити и спроводити стратегијски осмишљене активности. И то, од едукације породице, деце и младих до строгих репресивних мера за оне који су на стрампутици без могућности повратка на прави пут.

Добар део ових појава иде и на душу неких политичких странака које, признале или не, „чувају“ насилничке групе као  своје бирачко тело. Али то „бирачко тело“унуштава основно морално идуховно биће друштва. Зато, признајмо себи да чинимо велике грешке, да имамо потпуну ерозију морала, да смо извршили замену теза ! Јер, неморално постаје морално, криминалци постају узор младима уместо да се узори траже у породици у којој родитељи живе од свог рада (а не од наглог и сумњивог богаћења), у школи, у врхунском спорту…И, зар су тајкуни и естрада мерило нових вредности а не струка, знање и инвентивност ?

Зато је порука : мењајмо себе на боље, мењајмо зле појаве и појаве зла. Укључимо у те процесе све што је прогресивно у друштву, и вратимо се основној вредности – породици. У противном ћемо и даље животарити у страху и мраку.

А хоћемо да живимо живот достојан човека, на светлости дана, без страха и мрака!!!

Стево Јурић

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s