РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПЕШАЧКА ЗОНА 2. октобра 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Председник Општине Рума је поново актуелизирао претварање дела Главне улице у пешачку зону (ту идеју су заговарали и Радикали кад су били на власти у Руми). Планом регулисања саобраћаја – саобраћајном студијом констатовано је да геометрија румских улица није погодна да се саобраћај измешта из дела Главне улице, јер не постоји погодна алтернатива за преусмерење саобраћаја, тако да се од те идеје одустало. Који су мотиви да се поново покреће – није нам познато. Ако је мода да сваки град има пешачку улицу, за ту намену би била много погоднија улица Вељка Дугошевића од Орловићеве до улице 27. октобра, али и та могућност би могла да се реализује тек после саобраћајне студије којом би се сагледале последице таквог захвата.

Оно што је овај пут непримерено је стављање овог питања на званични сајт општинске управе, да би се грађани о томе изјаснили, а питања су формулисана:

Реконструкција Главне улице (побољшање услова за саобраћај) или

Затварање Главне улице (формирање пешачке зоне од малог парка до главне раскрснице)

На једно од ова два питања треба се изјаснити.

Сматрамо да овако формулисано питање није за изјашњавање грађана јер је то искључиво стручни, технички проблем. С обзиром на „моду“ пешачких зона, питање грађанима је могло да гласи:

Да ли сте за формирање пешачке зоне у граду?

Ако би већина била за, следила би израда стручног елабората који би требало да одговори који део које улице би био најповољнији за такву намену. (Да би став о овом питању био јаснији онима који нису из техничке струке, навешћемо пример из финансијске области. Зна се да је у садашњем периоду објективна могућност за висину општинског буџета Руме око једнаипо милијарда динара. Да ли би било умесно грађанима поставити питање Да ли сте за буџет од 3 милијарде динара? За очекивати је да би грађани гласали за 3 милијарде, али стручњаци из финансија знају да је то неоствариво).

У вези пешачке зоне у широкој Главној улици од малог парка до центра са врло широком пешачком стазом дуж северне стране улице, уз такође врло простран трг, посебно је питање има ли Рума довољно становника и гостију да пешацима попуни тако велике просторе намењене за њих.

Треба напоменути и идеју о формирању везе трга и хотела пешачком стазом јужно од Културног центра и Спортске хале, што би било идеално „царство“ пешака с обзиром на физичке препреке до аутомобилских саобраћајних токова.

Познавајући инфраструктурне проблеме града мислимо да има пречих радова не само од пешачке зоне, него и од реконструкције Главне улице у садашњем тренутку.

Рума, 29.09. 09.

Богдан Ђурђевић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s