РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

НОБЕЛОВА КАЗНА 12. октобра 2009.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22


Нобелова награда за мир је, као што већ знате, ове године додељена америчком председнику Бараку Обами. Образложење је да се наградом истиче Обамин допринос за разумевање међу народима (новим односом и дијалогом са Муслиманима најављеним у јуну у Египту, промена курса према Ирану…), допринос у разоружању (залагање за замрзавање постављања ракетног штита у Европи), у заштити човекове околине (позив на глобални консензус за решавање климатских проблема), у мирном решавању конфликата, у визији света без атомског оружја, У јачању демократије и људских права (затварање логора Гвантанамо, другачији однос према УН).Готово се подударају разлози за овакву одлуку Комитета за награде са принципима самог Нобела које је замислио за ову категорију.
Но, шта је необично у целој причи ? На пример, то што су се предлози за ову награду примали до рока који се завршавао само петнаеста дана после Обамине Инаугурације (20. јануар) ! Значи ли то да су се већ тада знали критеријуми које ће он испунити до 9. октобра кад смо за награду чули ? И, не потврђује ли то тезу да је Обама жртва не само америчког б е л о г естаблишмента већ светског, у ствари ? Зар и светски б е л и естаблишмент треба да се заштити од неке надолазеће бруке кад је Нобелов комитет већ од јануара з н а о кога ће за ову награду именовати ?
Не тражи ли се од Обаме немогуће – да, временом, понесе терет за много тога што су други покварили а он, као први човек прве земље света, неће моћи да поправи ? Неће ли ова награда, као очигледни врхунац политичке одлуке светске беле (полититичко-економске) олигархије бити, уствари, Нобелова казна ?

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s