РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

КО СЕ ХВАЛИ – САМ СЕ КВАРИ ? 21. октобра 2009.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Thumb_03jelasic-tanjug

По повратку са недавно одржане годишње Скупштине ММФ-а и Светске Банке од гувернера НБС, господина Радована Јелашића, сазнајемо исто оно што месецима уназад слушамо и од ММФ-а. Ато је да нису довољна наша обећања већ су потребне конкретне цифре уштеда у буџету.Првенствено оних расхода који су стални буџетски трошак.

Својевремено је заговарано повећање ПДВ-а. А сада га је неозбиљно повећавати. Вероватно повећање не би могло обезбедити приходе којима би се покрио дефицит. Решење је тражено на страни смањивања буџетских расхода али то, очито, не може да да резултате на кратак рок.

Алтернатива се тражи у ширењу пореске обавезе на оне грађане који су ван домашаја пореске полиције. То је зона сиве економије која све више узима маха. У нормалним економијама се зна до које границе може да се толерише сива економија (плус-минус 10%). Онда када почне угрожавање укупне економије значи да се прекорачила толерантна граница, да држава не предузима мере којима би се сива економија вратила у оквире толерантног. Имајући у виду стопу незапослености, у Србији је тешко савладати и у пореске оквире утерати сиву економију, јер прети опасност од заоштравања социјалних тензија.

Међутим, не може се држава задуживати за буџетску потрошњу у име грађана ! Велико задужење повећава потрошњу а враћање кредита се може обезбедити само повећавањем пореза. Тако се улази у круг из кога излаза нема !

Решење треба тражити у измени намене кредита банака које послују у овој земљи. То је домен политике инвестирања у којој нема производних инвестиција. Јер,  једино оне би обезбедиле повраћај кредитних задужења код ММФ-а и Светске банке али и других великих кредитора.

С друге стране, НБС истиче као позитивну своју политику према банкама. Она је њима обезбедила око 120 милиона евра добити за текућу годину !!! Изгледа да је једино банкарство високо профитабилна делатност.

Било би целисходно да НБС корисним предлозима помогне Влади у оживљавању и развоју привреде. И да не даје оцену о мерама исте Владе са критичког аспекта, истовремено хвалећи само (и саму) себе.

Дамњан Раденковић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s