РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

А Х1Н1 (АПОКАЛИПСА ЈЕ У ТОКУ, 3) 9. новембра 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

germany-berlin-wall copy

Контроверзни простор звани Србија опет „очарава“, како своје резиденте, тако и све оне около и мало шире около. Колоплет догађања и догађаја, информација, дезинформација, страха, панике до очаја, нада (изгубљених је више, као и обично), дезоријентисаног ударања главом у све расположиве зидове…Знам да се аутору ових редова замера нешто тамнији поглед на српску свакодневицу али никако да се појави светлији. Нико не реагује на мрачне боје серијала Апокалипса…, а ћутање је злато, међутим, често значи одобравање !

Овај текст читате на дан двадесетогодишњице пада Берлинског Зида. Шта је све, и коме, то  значило непотребно је ревидирати изнова. Обележавање празника почело је још пре неког времена укључујуићи и „Београдски зид“ у главном граду, нашем,од картонских цигала, рад једног, Србијом зачараног, немачког уметника и његове поруке.Он подсећа на рушење једног идеолошко-економског система од којег се рушења, ево, не опорављамо већ две деценије.А и то не зато што је онај био бољи, већ што је овај сакато припремљен и постављен. Овај картонски зид треба да упути и на рушење зидова у глави.Замишљено је да се на дан централног славља Зид руши, предвече, у међувремену исцртаван маштом Београђана. Међутим – зид је срушен, пре времена. Срушио га је ветар, овог викенда. Виша сила није дала да буде како је замишљено… Уопште, на овим просторима почесто би виша сила послала поруку   да не реализујемо туђе већ да дефинишемо своје поруке, себи самима.

Паралелно са  паневропском прославом дешава се пансветска пошаст стручног имена А Х1Н1.Она у Србији добија димензије апокалиптичних кошмара прве категорије. Умиксована са све стравичним поплавама због падавина у југозападној Србији, са бити или не бити Статута Војводине (што се тога тиче поново имамо два нечега – поново шизофренисање о две Војводине, независној и зависној),  штрајком адвоката, најавом других протеста… итд,итд.

Ужас новог грипа је, међутим, најдоминантнија појава  данас и овде.  Не толико кроз описе догађања везаних за грип (број оболелих; преминули, има маски-нема маски, вакцина да или не…) већ због невероватне брзине којом се смењују информације о природи, симптомима и ширењу грипа, те шта нам је све чинити да се спашавамо. Само у пет дана смо чули да се овај грип открива  изолацијом и утврђивањем па одређивањем начина лечења (хоспитализација, антивирусна терапија, респиратор…), да је и класичан грип изузетно опасан, али да се не мора посебно третирати ако се правилно лечи, да је и кијавица једнако опасна, да нема везе која се вакцина прима јер нови вирус не бира домаћина, да особе јаког имунитета не могу да оболе, да оболевају сви јер се вирус трансформише „у ходу“, да не мора да значи да сте имуни ако сте вакцинисан…итд.

Оваква хаотичност информација (које буквално могу да значе живети или умрети) показује да је у највећем хаосу Министарство здравља, поготову у светлу начина, редоследу потеза и финализацији послова око набавке спасоносне (!?) вакцине.Од наређења да ће је цела популација примити или не (уз подписивање које је мимо свих конвенција овога света), узгред, бесно изговореног целој српској јавности од стране знате већ кога, до начина да су, пре тендера, комуницирани највећи европски произвођачи вакцина (јел’ би тендер изостао да нису?), да је швајцарски „Новартис“ за 800 дин/ком.првих 500.000 доза у стању да испоручи за 25 дана од потписивања уговора а остало (2,5 милиона, јел’ то укупно 3, а колико нас има, становника,мислим, у Србији?)  јануару,фебруару…пецизно : 75 дана од 1. јануара 2010., до тога ће тек од марта (2010.)почети да производи вакцину за наредну сезону са компонентом против А Х1Н1 наш Торлак…

Овакав збир информација, а све су тачне, у овако кратком времену,

једноставно, не може а  да не направи и додатни хаос и у нашим, лаичким, главама. Цела ситуација неодољиво води ка размишљањима која иду на руку теоретичарима разних завера, јер, осим пошасти грипа пошаст слуђивања здраве памети само ће још више компликовати описани хаос. Још ако се прогласи пандемија…

Шта нам је чинити? Једноставно – све. И вакцинишимо се и немојмо, и ставимо маске и скинимо, и једимо бели лук, кисели купус,сланиницу +ракијицу, и идимо у масу и немојмо. Толико тога нам се може. Само се одговорнима за нас које добро плаћамо да о наме брину  (од  ово мало сиротиње коју имамо) није могло десити да све што је требало откад се А Х1Н1 појавио- ураде паметно и благовремено. А клели су се, малтене, као и за кризу, да будемо спокојни.

 

Србоскептик

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s