РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЗАШТО СУ НАМ СЕЛА НА УМОРУ? 16. новембра 2009.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

261797-medium

О проблемима села и сељака  много пута смо указивали, писали и сугерисали оснивање Фонда за развој пољопривреде, посебно у фази доношења буџета за 2009. годину. У 16 села на територији Општине Рума живи тј. једва преживљава готово половина становништва ове територијалне јединице а налазе се на маргини пажње и републичких и покрајинских и општинских  власти.

Сама реч власт асоцира пре на нешто моћно, силовито. Асоцира на владавину људима. Уместо да грађани, а и сељаци су грађани, преко својих изабраних представника учествују у власти и управљају својим добрима у интересу свеукупног развоја Републике, конкретизоване у развоју  Општине и бољег квалитета живота.

И поред наших препорука, сугестија и захтева   да се размотре чињенице из којих се види како  је сеоско становништво све старије,  имања, објекти, механизација, куће…запуштени и оронули, застарели, како младих земљорадника и сточара нема,  да нема деце, да је остало беспомоћних, болесних, социјално угрожених – није било разумевања ни добре воље од општинских структура,чак  ни одборника са села, јер слушају партијску хијерархију. Није било чак ни одговора на сва наша настојања и писања (већ се мислило, као и код других наших реаговања, да нам је до власти, што нам није ни на крај памети ! ).

А наша аргументована иницијатива је била да се издвоји 10.000.000 динара,  иницијалних средстава, како за субвенције малим сеоским домаћинствима, тако за оживљавање сточног фонда или за делимично осигурање усева… и још много “или“.

Но, власт навикла да сељаку, пред изборе, обећава куле и градове и да га тапше  по рамену – остала је глува и нема и ко зна који пут је преварила. А ти, сељаче, ори, копај, лиј зној и крв, плати нама “наше“, па се бори, сам, да преживиш како знаш и умеш. Јер!!! Сем за противградне ракете 500.000 динара, људи из наших, румских, села из било које позиције у буџету за 2009. год. нису добили ни један једини динар !!!

Понижавајуће је упоређивати људе, грађане, село и сељаке са псима и мачкама луталицама. А ли да би објаснили предходне тврдње, ево примера како се планирао буџет :  за хватање животиња луталица издвојено је из буџета 3.800.000 дин, за накнаде грађанима због уједа ових животиња плаћено је 1.385.000, возило за хватање и превоз  животиња коштало је 1.500.000 дин. Азил за псе је изграђен за 8.500.000 дин. Све укупно то износи око 15.000.000 дин !

Нико не спори да су проблеми са овим несрећним животињама велики и, наравно, треба их решавати. Али било је и других начина да се ово реши : ригорознија Одлука Општине (донета тек недавно !), озбиљнији и строжи рад комуналне и ветеринарске инспекције, рационалније поступање комуналног предузећа….Но, овако је било лакше, нажалост.

Зар није могло промишљеније и боље : да се за наведене намене за животиње – луталице издвојило 7.000.000 дин,  а да је за Фонд за пољопривреду и село издвојено 8.000.000. Јер, ими у граду и они на селу – сви заједно од села живимо

За село и пољопривреду су се могла одвојити и средства од накнаде за рад Општинског  Већа и општинских комисија у износу од 4.000.000 дин. Простора за издвајање је било такође код накнаде за рад и других комисија које су “вукле“ 3.376.000 дин. А која су и објашњења локалних власти да се појединим основним школама које имају своје спортске сале, комфорне и веома добро опремљене, плаћа коришћење градске Спортске хале и то у укупном износу за 3 школе око 160.000 дин ? За шта су намењена та средства ? Осим редовних прихода , нпр. накнаде за грађевинско земљиште где је проценат наплате лош, буџет је добио донацију од ДДОР-а око 700.000 дин.,као и приходе од стечајног поступка стечајног дужника “Агроруме“ .

Само из ових неколико анализа се јасно види да Општинска власт није хтела, а видљиво је доказано да је могла одвојити 15-20.000.000-дин. у Фонд за пљопривреду или у Фонд за развој сеоске производње. Дакле, и дупло више него што је Удружење грађана “За препород Општине Рума“ предлагало, што само, што преко свог одборника. Епилог свега је био да је одборнику удружења одузет мандат јер се, између осталог, залагао за положај села и сељака. А село и сељаци у румској општини осташе без минимума средстава и на маргини збивања и интересовања локалне управе.

Моћ и сласт власти показује и чињеница да је Сремска ТВ (која, узгред, не покрива предвиђено подручје гледаности) изфинансирана 75 % , дакле до 31.децембра биће 100%. Али тај медиј је и предвиђен само за “сликовање“ челника из власти, не би ли нас стално убеђивали како воде рачуна о свим грађанима, о незапосленима, болнима, сељацима…и како квалитетније живимо…

Ако и даље будемо ћутали а посебно одборници из села ако не буду заступали интересе оних који су их бирали него интересе својих партијских олигархија стварно ће нас убедити да мање радимо, да је добро родило, да боље живимо, да тече мед и млеко…

Очито да нам је, у ствари, ментално здравље угрожено, пандемија власти политократије неумитно се шири. А производња вакцине против овог вируса           – строго ја забрањена !!! Верујте нам, поуздано смо сазнали.

 

 

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s