РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ПОСЛЕ… 5. децембра 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Година коју смо полако довели крају није обична.

Двадесет (помпезно прослављених) је година од пада Берлинског зида, али је и двадесет година од увођења вишестраначја и демократије у политички живот Србије. Шта год да је то значило,  знамо све шта је и како било. А за много тога – не повратило се !!! Иначе, слави ли ко о в а ј јубилеј ? Мада многи још славе 29. новембар (!?).

Елем, дочекасмо да се са црног списка довучемо на “ бели шенген“. Да полако заборавимо на редове за визе, понижења, осећај горчине и нуле, близак оном због којег је негде, једном, писало „забрањено за псе и Црнце“…Трговци нашим душама проценили су да је време да нас пусте у свој забран (урадиће то и Енглези и Ирци, једном) без бојазни да ћемо бити неподобни и незахвални. Одмах за њима (гле синхронизације !) кренули су и трговци јевтиним (авио) превозом.

Јел’ да брже одемо тамо или да пре изађемо одавде, питање је сад?

И, док они којима се то може (а могли су и до сада), безбрижно буду ишли тамо -амо, они којима се то не може и даље ће се осећати као да се ништа није променило. Биће још на  с о п с т в е н о ј  црној листи јер нису успели да се дигну ни педаљ изнад могућности које су имали кад смо доспели у гето. Или им латентно потонуће Србије у  о в а к в о  стање није дало да се издигну ?

Шта „бели“ собом носи – видећемо. У Светог Николу се надати да ће бар младост ове земље видети Европе и света зарад додатног образовања. Слушајући их у анкетама ових дана, о томе како се осећају, најзад слободни да путују, листом желе да се у Европи дошколују па да се врате назад,  Србији,  да јој донесу знање и напредак. Верујмо им да је тако, иако и врапци на грани знају каква је Србија свих ових година. Једина нада ове земље јесте њена младост. Али је једна иста таква младост напустила земљу не тако давно и још се није вратила, сем у траговима. Још се усавршава, али у лепоти живљења, иако ни тамо где су они, од скора не цветају руже (криза, ах та криза…).

Очекује се и да једнострана примена Трговинског споразума постане двосмерна, најзад; очекује се и да се појави зелено светло за кандидатуру Србије у ЕУ. Очекује се…И све тако дивно звучи, после толико времена очаја, чекања, муке. Национални понос расте јер смо показали колико смо издржљиви. Србија је знала да чека „као што нико чекао није“ што рече један Рус, додуше у прелепој љубавној песми.

Али, све личи на закаснели лек пацијенту којем још само понешто помаже, ако је уопште могуће да ишта помогне. Толико девастирана изнутра, са милионима појединачних судбина које немају своје јуче, данас и сутра, са, лошим приватизационим законима, уништеном економијом, са толико мало запослених да је  све попуцало по свим шавовима, са огромним бројем старог, болесног и сиромашног становништва које готово нико не може да поведе ни у боље сутра а камоли у Европу. А ни Европи се нешто не жури овамо, част изузетцима,  њих је на кашичицу.

Поводом „белог“ рече скоро једна европска званичница да је Србија заиста показала силну способност да се уподоби европским правилима и да је заслужила да се њеним грађанима, најзад, пруже исте шансе као и осталим Европљанима. А л и (увек неко ‘али’) да  т е к   п р е д с т о ј и  још сетова и сетова унутрашњих прилагођавања која неће бити ни мало лака !!! Па, докле више ? И, шта још ?

Торба Светог Николе (претече њиховог Деда Мраза) нема дна. Он је једна добрица која на све мисли. Ваљда ће и даље мислити на нас, на оне нас у Србији који још за дуго неће видети света ни за 30 еврића, па ће из те торбе без дна бити нешто и за нас, у Србији. А не у свету.

Кад би нам овде свануло већ једном…

Србоскептик

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s