РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ХОПЕНХАГЕН (Апокалипса је у току,4) 29. децембра 2009.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

За пар дана из 2009. улазимо у 2010.годину. Шта све очекујемо од  године која долази зависи шта у њу уносимо из оне коју напуштамо. Правимо разне спискове и мала, тајна или јавна, зарицања шта ћемо све урадити у Новој. Мало нас интересује шта су били најважнији догађаји у години која одлази, више нас интересује шта је важно, ружно, лепо, било с’ нама лично.

Према скромном мишљењу потписника ових редова ипак је најважнији догађај у 2009. год Копенхашка конференција о борби против климатских промена на Земљи. И то из простог разлога што се те промене односе буквално на свако живо биће. Но, с’ тугом се може закључити да је још увек црвена лампица опомене сувише слаба да би најодговорнији нешто променили у својим главама и наумима.

После иницијалног Рија 1992.год. који је био први светски самит оваквог карактера, преко Кјото протокола из 1997. који ће важити до 2012.год, само смо све уверенији да од оних који су одговорни за стање планете, а уједно су и раније били  а и сада у моћи да проблем реше, не можемо очекивати готово ништа. То су показали чак и самим доласком на конференцију, 7. децембра, са око 140 приватних авиона, 1200 лимузина, 215 милиона долара за целокупну манифестацију у дворцу Кристијансберг. Бахатост уважених господара света, па и климе, је баш била на врхунцу. Загађење које су направили за време трајања скупа равно је целокупном загађењу у Швајцарској 2006. године. 30 000 делегата, активиста и новинара произвело је додатно загађење само по себи. 130 лидера из света лепо је  започело конференцију!!!

Успут је ухапшено неколико десетина очајника (29 из Greenpeace-a), мада их је сигурно ухапшених  било много више, који су покушавали гласом разума да кажу да је право стање ужаса над Земљом много веће. Да је тако, ево само неколико података: годишња штета од климатских промена је 125 милијарди долара; према прорачуну Геофизичког института у Подстаму, ако се нешто не предузме, температура на Земљи порашће за 3,5 степ. Целзијусових; Мртво море нестаће са лица Земље до 2050. године (нестаје га један метар годишње); невиђен број животињских врста изумире мучно и лагано;  јавна је тајна да су многи земљотреси и цунамији у Индијском Океану производ подводних атомских проба; о поремећајима у љуској врсти да и не говоримо. На пример, иде се толико далеко да се измишљањем нових болештина утиче на смањење светске популације не би ли загађење било мање, јер и људска врста емитује полуцију-метан.

На све то, 190 државника донело је лабав и необавезујући споразум (ефективно, то их је урадило само 26), којим се предвиђа издвајање неких 100 милијарди долара (ЕУ 10,6, Јапан 11, САД 3,6…а где је остало?) до 2050 године. Чак ни планови једне Кине да у наредних 5 година уложи близу 300 милијарди долара нису сигурни. Политика и економијаводећих држава дала је глобално обећање, али сад треба званичници да оду у своје земље у којима ће изгубити храброст да пред својим парламентима траже оно што су свету обећали. Поготово је ужас од овако лоших одлука захватио земље у развоју, и неразвијене земље, јер нити могу да сносе финансијски терет који се од њих тражи, нити ишта могу да ураде у сопственом дворишту.

Дакле, апокалипса је у душама оних који воде овај свет, они мисле да су незаменљиви у свом утицају кога су одавно изгубили. Остатак света ће и даље гледајући глобалну пропаст веровати у неко решење, а њега нема.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s