РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

НОВЕМБАР, ДЕЦЕМБАР 2009…РАДИЛИ СМО И ТЕ КАКО! 25. јануара 2010.

Filed under: 01. Реч Уредника — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

*НОВЕМБАР: Редовно ћемо вас обавештавати  о активностима  Удружења у претходном месецу. На примеру месеца новембра видећете како смо то замислили:

– Активно почеле припреме за штампање РУМАГАЗИНА. Обављени разговори са ауторима о темама, са онима који желе да се прикажу у нашој публикацији (Mузеј, Синдикат,                                                         Организација бораца, НООР…), са спонзорима, формирана редакција   и техничка екипа.

– Према свом програмском концепту обратили смо сеписмом српском Министру војном да актом добре воље помогне у спашавању војне имовине у Руми од пропадања, о томе обавестили Општинску управу.

– Такође, према програмским циљевима, писали Министру здравља са предлогом да измени Уредбу којом је, од летос укинут долазак специјалиста из већих здравствених центара у локалне, па и у румски Дом здравља. Обавештена је и ова установа и органи локалне управе.

– Писмом „прозвали“ директорицу ЈП “План“ због понашања према странкама које није на част ни том јавном предузећу, ни онима који одлучују о постављењима, ни градској управи.О томе обавештени адекватни органи и комисије тог јавног предузећа, као и челници и комисије Скупштине Општине.

*ДЕЦЕМБАР

*припремили смо и издали осми број РУМАГАЗИНА и, ма колико ми сами били незадовољни њиме  због техничких грешака, мислимо да се осетио помак. Жао нам је што Градоначелник није хтео да буде интервјуисан за тај број и да нам каже своје опсервације о двадесетој годишњици вишестраначја у Србији, о 2009. и 2010.години… Ваљда презаузетост, шта ли? Надамо се некој другој прилици за разговор;

*у контексту РУМАГАЗИНА, односно праћења свих  релевантних дешавања у граду, започели смо интензивну сарадњу са Општинским одбором СУБНОР-а, као и са Савезом самосталних синдиката, румским огранком. Намеравамо да ову сарадњу продубимо, за почетак изузетно документованим фељтоном о ветеранима НОР-а у нашој публикацији, као и детаљнијим праћењем рада Синдикалне организације;

*једну румску успешну студенткињу, буџетску корисницу, вратили смо у један новосадски студентски дом јер је грешком, намерном или не, на њега изгубила право, по највећој зими и током најважнијих предавања из молекуларне биологије;

*НООР-у смо, са задовољством, били гости на њиховој манифестацији „Нови погледи“, јер смо сарађивали на том пројекту;

*били смо пред камерама емисије „Слободна тема“  Првог програма РТВ са још пет тематски интересантних субјеката из Руме; аутор емисије Игор Перковић је изјавио да је инспирацију за посету Руми добио читајући наш блог;

*бесплатне часове које држимо за децу тешког материјалног стања прекинули смо паралелно са (епидемиолошким) распустом и наставићемо их кад почне школа; према изјавама и деце и родитеља они то једва чекају;

*почели смо серијал предавања под радним називом „Употреба ума“ а о томе шта треба да радимо са својим величанственим ресурсом  званим ум, у светлу глобалне контроле истог,што нас чини овако несретнима, глобално; предавања су сваког петка у 19. часова, у просторијама у Железничкој 16; предавач Маријо Кржић, филозоф;

*породица Јарић из Хртковаца коначно је добила кључеве свог новог дома а ми смо им у томе помогли много;

*најважнијом ствари која је обележила децембар 2009. год., међутим, сматрамо одговор Министарства одбране Владе Републике Србије, Сектора за материјалне послове. Да вас подсетимо, писало смо Министру одбране, везано за војне некретнине у Руми. Одговор од Министарства смо добили 16.12.2009. под бројем 4425-2, а са потписом помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, господина Илије Пилиповића, дипл. инж. маш. Цитирамо део писма:

„Поштовани,

Министарство одбране се упознало са писмом којим сте се обратили писмом министру одбране Драгану Шутановцу, са захтевом да се Општини Рума, без накнаде, пренесе у својину Клуб Војске Србије у Руми, у вези са чим Вас обавештавамо о следећем:

У погледу непокретности које се налазе у Руми, а међу којима је и Клуб Војске Србије, у току протеклог времена већ су вођени преговори са Општином Рума, која је исказала заинтересованост за поједине непокретности на својој територији, међутим иако су се водили разговори и достављали писмени захтеви за њено коначно изјашњење, Општина Рума није доставила одговарајућу Одлуку о прихватању преноса права коришћења, уз накнаду, за војне комплексе за које је заинтересована.

Имајући у виду наведено и уважавајући разлоге које сте изнели у свом захтеву, обавештавамо Вас да ће се након комплетирања-уређења својинске документације, преко Републичке дирекције за имовину РС, наставити поступак за отуђење Клуба Војске Србије у Руми (јавно оглашавање, односно прикупљање писмених понуда), као и других непокретности, за које је Општина Рума исказала само декларативно заинтересованост, а без достављања одговарајуће Одлуке, и опредељења накнаде за правни посао преноса права коришћења на непокретностима са Министарства одбране на ту општину.“

Писмо чији део смо вам цитирали достављено је и Кабинету МО.

Удружење грађана „За Препород Општине Рума“ припрема врло озбиљан предлог градским властима о начинима којима може да се реши питање војне имовине на територији Општине. Јавност ће о свему овоме бити благовремено и детаљно обавештена.

***

Ето, то смо све радили излазећи из краја 2009. године. Мало ли је? Надамо се да су и остали актери неофицијелног живота града такође активни. За почетак 2010. године предлажемо им да нас бар у нечему копирају: нека свако удружење пође до Центра за социјални рад, узме списак бар десеторо социјално угрожене деце, и нека им исто као и ми, пружи било коју врсту бесплатне помоћи.

Завршити једну а почети наредну годину са добрим делом прави је увод да се олакша упуштање у, наново и наново, предстојећу борбу са суморном свакодневницом. И док се окренемо, још једна година ће појести саму себе, а делимично и нас, и већ ће осванути 2011. Но, до тада има још пуно посла.

Хајде да радимо, сви то можемо.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s