РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

“ ‘Олади“, Веране, мајке ти ! 29. јануара 2010.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Пензионери који  се рано буде, из разних разлога, а највише због два – природна   несаница те генерације и паклено стање у коме се налазе егзистенцијално, изјутра честопогледају „Дизање“ Б92. У првом сату,  док пију чајеве,  кафу,  лекове…друштво  им праве Горица и Драган, Веранове перјанице.

И онда можете чути свашта. Као нпр. данас – како би било дивно да  с в и  пензионери имају  рачунаре и да лепо, ујутро, е-mail-ом напишу како су. Јер, тај јутарњи  сегмент програма добар део свог тока и заснива на мејловима, листањем свеже штампе…итд.  Да није  трагично безобразно било  би комично. Једна озбиљна жена, директорица радија, водитељица, образована, у  најбољим  годинама…  изрече ову „лепу“ жељу као да живи на Марсу па  гледа од горе Земљу и малу Србију на њој, у којој  с а м о  кад би пензионери имали рачунаре не би било  ни једног проблема.

Дивно је имати такву жељу  али у земљи благостања. Но, у  земљи где један државни функционер изјави да је Србија „ипак“ на добром нивоу стандарда пошто се у њој не смрзава   м н о г о  људи од зиме као у неким земљама ЕУ, где други изјави да ће демократизација земље одлучити о  европским  интеграцијама а у исто  време гледамо како полиција извесним штрајкачима обезбеђује храну и лекове док штрајкују зато што власник-предузетник не дозвољава демократско право људима да живе и раде, док  трећи тврди да је Обама (у обраћању нацији) најавио замрзавање плата, бонуса и пензија вероватно по узору на Србију…злочин је имати идеју да сви пензионери поседују рачунаре кад не могу да преживе од пензија.  Не могу да се лече. Не смеју по  овом времену ни у куповину јер је чистаче улица изненадио снег у јануару, поново.  Не могу да купе ништа од храна коју треба да једу у тим годинама јер је прескупа…

Све то видимо на Б92, али не само то. Од почетка ове недеље нагледали смо се  Веранових чуда из којих смо само могли видети да, можда, није задовољан улогом авангардног медија  који је Б92 био на самом почетку демокртаских промена овог простора. Тако  сад пре сваког протока историјске дистанце претреса догађаје који су још увек свежи  и у  нашим главама и у историји, као нпр.   распад СФРЈ, где видимо да је апсолутни кривац за то  ц е л а  Србија,  а не режимске вође.

Такође, на Св. Саву, уприличио нам је „Босну сребрену“. Јел` то зато  што цела сребреничка трагедија јесте или није нешто што бисмо звали Светосављем. Да појасним: ако историјска личност попут Светог Саве чији аманет носимо осам стотина година у свом етичком кодексу има ишта од склоности ка бруталном  уништавању било којег противника, онда је емисија оправдана. По систему –  ово не ваља и баш на данашњи дан Светог Саве то треба да нагласимо. Али, пошто  Свети Сава никако није имао такав умоболан концепт, ми који имамо желудац и кичму схватили смо да је Веран том емисијом поручио:  „Ево, ово је Светосавље“.

Гледали смо  и Југослава (Ћосића) како је упорно  покушавао да изведе из такта Владику аустралијско-новозеландског, господина Иринеја, али узалуд. Срећом, Србија има  мало  жешћих играча од Ћосића. Играча (реч схватити искључиво у најпозитивнијем смислу) који  су сигурни у свој национ, његове циљеве, његову истину.

Генерално, сведоци смо да Веранов Б92 толико брани неку само њему знану Србију, па нам остаје да се питамо да ли живимо у истој земљи. На овој великобратској телевизији толико се брани садашњи режим,  као да нам је много више загорчао живот него што јесте.

`Олади, Веране, мајке ти! Нисмо сви испраног мозга. И није да не ценимо један део онога што радиш на хуманитарном плану.Само нам није јасно да ту племенитост и систематичност не можеш да примениш и на све остало што радиш.

Србоскептик.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s