РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

AЛИСА У ЗЕМЉИ ЛУДА 22. фебруара 2010.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Редакција РУМАГАЗИНА је позната као отворена за сарадњу. Од данас и на нашем блогу моћи ће те да пратите нашу верну сарадницу Алису, чије прилоге сте до сада могли пратити само у штампаном РУМАГАЗИНУ.

МУКЕ ПО МИЛИЦИ

Медицинари имају проблем. У школи су учили етику, хирургију интернo, патологију, фармакологију, остале гране медицине. Али нису учили дозирање осмеха. У чему је проблем? Главна сестра ДЗ Рума тражи од сестара да осмех дозирају. Шта то значи? Где се то учи? Јел’ код ње? Вероватно, јер је у стању да  каже најгоре ствари, које немају везе са животом. А да уз то има осмех на лицу!

Највећи проблем су старије (по годинама, стажу) сестре. Училе оне неке друге школе, у друга времена. Научиле на људскост, пријатно опхођење са пацијентима (то се сада каже -понашају се фамилијарно) а то, по мобингу, шта год то значило, није примерено. Младе и издресиране сестре нису проблем, васпитане су у духу побачене средине. Не смеју се, нити разговарају се пацијентима, оне знају да то нису људи него бројеви, наша, већ добро позната, статистика.

*********************

АЛИСА СЕ ПИТА: ДА ЛИ ЈЕ МАЈКА ТЕРЕЗА ЗАИСТА ПОСТОЈАЛА? А СИГУРНО ЗНА ДА СЕСТРА МИЛИЦА ТО НИКАДА НЕЋЕ БИТИ.

НИЈЕ БАШ ЗА СВЕ ТОМИЦА КРИВ

Радим у ДЗ Рума 26 год, по професији сам лекар, срчани болесник.Део годишњег одмора остављам да не бих отварала боловање када имам срчане проблеме који нису дуготрајни или када ми нагло позли. Последњи пут била сам обавештена од главне сестре да  ту могућност више не могу да користим. После случајног сусрета и разговора са Директорицом – одобрено ми је одсуство на овај начин.

**************************

Радим у ДЗ Рума 29 година. Медицинска сам сестра по струци, имам болесно дете. Када сам морала под хитно да га водим у болницу, није ми одобрено да узмем нити слободан дан, нити дан од годишњег одмора, јер се то унапред планира !!! моја је грешка сто у школи уместо етике нисам  учила гатање у боб да  знам и унапред испланирам када ће неком из моје породице бити хитно потребна лекарска интервенција, па да унапред јавим.

**************************

У ДЗ Рума сам запослена 32 године. Више пута сам покушала да закажем код специјалисте преглед за мајку. Колегинице не могу да ми  изађу у сусрет јер за све морају питати лекара. Не могу ни да се љутим јер знам да је тако… А доћи до лекара, је врло тешко, иако смо у истој згради, на истом спрату, чак. Кад покушам да му приђем на ходнику. он, просто, „заледи“ понашање. Шта да радим?  Кога да молим за помоћ?.

*************************

Члан сам румске Градске библиотеке већ четрдесет година. Када сам  (први пут у овој години) дошла по књигу, између осталог су ме питали  за стручну спрему. Да ли то значи да постоје књиге које ја са мојом школском спремом не могу да читам, да их нећу разумети…? Кажу оникоји ме питају: “ То је због статистике. Е, ту даму још нисам упознала, мада је јако упетљана у наше животе. Зато ми се и дешава да идем улицом , проналазим изгубљену људскост, достојанство, брижност…Људи, да ли сте свесни шта нам се ради???

Када упознам госпођу Статистику морам врло озбиљно да поразговарам са њом.

***************************

АЛИСА ЈЕ ОДУШЕВЉЕНА ШТО ЖИВИ У ОВАКО ДОБРО ОРГАНИЗОВАНОЈ ЗЕМЉИ ЛУДА. ВИШЕ СЕ НЕ ПИТА ЗАШТО СУ ИЗУМРЛИ ДИНОСАУРУСИ.

Има ли решења за здравство???

У Београду га зову Томица-Торбица јер се код њега све плаћа као код попа, а зашто и не би? Он је јако паметан човек и одриче се много тога да би опстао у политици. Редак звер – доживотни министар изопаченог режима са здравством које више не постоји осим у траговима.

Његова одговорност је у мери постављања стандарда за руководећа радна места и избор људи. Све остало је кривица директора и руководства здравствених установа. Као што су, иначе, за све у Земљи луда, ипак, одговорни директори и менаџменти постављени по партијским линијама…

********************

Заказивање код специјалисте

Покушавам да закажем контролни преглед за дете. Заказује се 17-ог у месецу. Упорно зовем дати број. После радног времена схватим да не вреди више покушавати. Луди смо када су нам деца у питању. Налази су јој све лошији. До лекара се не може доћи. У паници проналазим број телефона у канцеларији њеног лекара. Добијам доктора који ми даје један непун минут да кажем о чему се ради.

Када сам на врат- на нос испричала о чему се ради, лекар ме пита шта сам до сада чекала, да је доведем  хитно. Одахнем, али не за дуго. У Социјалном не могу да ми овере упут, комисија не ради, а без овереног упута, зна се, не може се даље.

Да ли да кажем и то да не могу добити слободан дан а у питању је дете?

Живимо саме…Нигде руке, никога, да разуме, да помогне…

**************************

Зашто постоји интернет када га људи не употребљавају? Да имају комп… могли би сами да се лече, а не само да иду код презаузетих лекара.

Алиса је сигурна да се Земља луда прелива преко граница, ово је планета луда.

************************

У СРБИЈИ ВАКЦИНИСАНО 2,24 ОДСТО СТАНОВНИШТВА

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је данас да је у Србији против вируса новог грипа вакцинисано 2,24 одсто становништва и да то представља најбољи резултат када је реч о вакцинацији против грипа.

Министар Милосављевић је на конференцији за новинаре у Институту за јавно здравље Србије “ Др Милан Јовановић Батут“ рекао да је тај број 5 до 10 пута већи од обухвата вакцинације у земљама региона.

Министар здравља је подсетио да је и и на глобалном нивоу постојао проблем око одзива за вакцинацију и да је он био мањи од очекиваног, оценивши да људи имају страх, а највећа одговорност је на докторима и здравственим радницима.

Министар Милосављевић је подсетио да је нови вирус сада у тенденцији смиривања, али да је могуће очекивати јачи талас у фебруару и марту, те да ће грађани и даље имати могућност да се вакцинишу.

Према његовим речима, милион људи је сада заштићено поседовањем антитела, тиме што је примило вакцину или је већ прележало вирус.

Министар је додао да је у оквиру масовне имунизације планирана и вакцинација деце школског узраста, како би сви који желе имали прилику да се вакцинишу и подсетио да су Председник Србије и министри у Влади примили вакцину како би грађанима показали да је то добра мера заштите.

Грип има два лица, највећи број прође лако, без великих последица, али постоји такав ризик да за два дана направи велике компликације, закључио је министар Милосављевић…

Па, добро, јел’ овде неко нормалан…?

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s