РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

AQUA, Н2О, ВОДА…(Апокалипса је у току…) 22. марта 2010.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Међународни дан воде, 22. март слави се од 1993. године. То је одлучено годину дана раније на конференцији УН о животној средини и развоју (УНЦЕД), одржаној у Рио де Жанеиру. Период од 2005-2015.године проглашен је за декаду воде. Овогодишње гесло прославе је „Вода и здравље“.

Међутим, чињеница да данас преко две милијарде и шесто милиона људи на Земљи или нема или не пије здраву воду – веома релативизује гесло. Ипак је то трећина светске популације! Предходне године та цифра је била око милијарде па је ужасавајућа овогодишња.

Као и са свим ресурсима на земљи и са водом је проблем што је у рукама највећих, најбогатијих… То не значи да воде на свету нема, него да  није приведена намени, због намере и „навике“ да је „присвоји“ онај ко спроведе експлоатациони поступак. У прилог томе говори чињеница да ће сукоби због воде тек почети а и актуелни ратови који трају не постоје само због онога како се то јавности презентује.

У овом тренутку на Блиском истоку, као и на Средњем, седам земаља се бакћу око воде; у Азији их је шеснаест, у Африци двадесет пет; Европљани се између себе трве  због Дунава, Мозела, Елбе, Самоша, Еска, Тага…

Кина и Русија су посебна прича јер се споре око кинеског загађивања Амура, али ове две земље ће и ту применити систем (научне) сарадње, као што и у много чему другом сарађују у последње време. Но, кинески економски бум је хиперстресна потенцијална опасност за огроман север Азије.

Канада и САД су у жешћим размирицама због Стеновитих планина. Розенбергов интернационални форум о води, одржан 2006. год. упозорио Канаду да те планине нису њен туристички ресурс, већ огромна водена кула коју треба чувати према најстрожијим критеријумима Протокола из Кјота. Канаду сматрају најнеодговорнијом према води јер она има 7% светских обновљивих водених ресурса и20% светских ресурса свеже воде.  Фонд за заштиту   природе је немилосрдан у оцењивању понашања ове земље што се арчења воде тиче, јер само три земље у свету користе више воде од ње : САД, Уедињени арапски емирати и – Финска.

Драматично упозорење да ће криза око воде кулминирати око 2025. године само потврђује садржај у загради из наслова…

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s