РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ФЕДИНГ НА ТРАСИ 23. јула 2010.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Пре мнооого година, када смо имали, у оној великој земљи на брдовитом Балкану,  неки прекид у емитовању (јединог) ТВ програма, на екрану би писало „Фединг на траси“. То је значило, логично, прекид програма и чекање наставка на неодређено време. Корен речи „фединг“ је из енгл.речи „fade“ што у слободном преводу (погледај Google/ translate) може да значи ишчезнути, ишчезавати.

Слична ствар догодила се Србијици јуче, 22.07. о.г., одлуком МСП-а у Хагу. Не, није Србијица ишчезла, напротив, тек је сад врло уочљива и веом жива.  Него је једно јасно питање (Србија +УН) ишчезло (fading on the route/фединг на траси!)  у одговор који јако личи на игру глувих телефона између две озбиљне стране које о нечему треба да се споразумеју. Јер…, једна поставља питање а друга обезбеђује одговор.

То што је питање јако сакато па произведе одговор који, ама баш, не значи ништа, но  задовољавање форме у овој врсти дијалога, мања је од утешних награда. Поклоници теорија завера  ће рећи (неки већ  раде сличне радње, не бил’ малко дошли на власт у Србијици) да је питање намерно било постављено сакато, да би се из историјско-дипломатског шкрипца што пре изашло у форми жртве, једног од омиљених облика постојања српског национа.

Али, не. Замка је на сасвим другом месту.  На њему је Србија много пута већ била а да ништа није научила од учитељице живота, историје, коју пишу победници (!?; шта ту свачега има, да Бог сачува). Та замка је НСП – нови светски поредак. И, једначину МСП = НСП Србија никако да реши, да схвати да НСП  историјски увек има неку форму МСП-а која ради за НСП!

Формиран пре пар векова (студиознији историчари му почетак лоцирају  уназад 2000 година…). НСП је већ толико читљив да је право чудо веровати да је поштен и нормалан и да ствари функционишу на логици нормалног, ма шта (и) то значило.

Ево  једне логичке поставке: коју, надам се, ваша аналитика може да изведе и разуме: човек/људска цивилизација функционише на бази прогреса, не регреса. А сав прогрес НСП-а је на обезбеђивању апсолутног регреса!

Размислите мало да ли се ишта човек променио изнутра, уназад много векова, осим што су се технологије изтрансформисале од каменог до информатичког доба? И све то није донело унутрашњи прогрес у човеку/људима да се прекине игра глувих телефона и да се дође до свесног, узајамног разумевања, као увода у прогрес. Не, НСП-ов циљ и јесте што горе то боље, јер тако се доминира људима, тако се врши контрола ума. Зато прогрес стоји у месту, што је  регрес по себи!

Зашто то Србија никако да разуме и да се постави вештије?  Да је питање МСП-у било НСП-овски постављено, дакле, у форми из које не можеш да се извучеш, већ да реагујеш онако како онај ко пита жели да реагујеш, данас би освануо другачији дан. Доказ у прилог промашају је и молебан који држиш после ујдурме која те је снашла. А држиш га да те ујдурма не снађе! Па, људи је ли то могуче… што би рекао неки Младен Делић, спортски репортер, који је живео у доба „фединга на траси“…

О, Младене, ово је Србијица, овде је све могуче! Фединг на траси српског менталног, националног, политичког… свакојаког  бића, дуго ће трајати. Светло у тунелу је у мозгу. Неко, стварно треба да, већ једампут, најзад, притисне прекидач и упали то светло…

Србоскептик.

Advertisements
 

One Response to “ФЕДИНГ НА ТРАСИ”

  1. novodoba Says:

    Lepo rečeno, nema šta. Odličan članak!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s