РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЈАБУКА (НЕПОТРЕБНОГ РАЗДОРА?) 3. августа 2010.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Када се у кући одговорног домаћина појави проблем он уради најлогичнију ствар на свету: сазове укућане, чује обе стране, промисли добро и – изрекне своју. Једну или две, не као пресуду, не казну, не „но-но“, већ свој закључак који је увек и коначно  праведно решење . Под условом да га укућани послушају.

Реч је, разуме се, о посети Председника и Омбудсмана  Јабуци, селу које је у драстичној завади само са собом.  Две стране не умеју да превазиђу ужасан догађај. Да, догађај од пре два месеца је и ужаснији од ужаса. Али, ова посета показује да има и горе. Показује и да ће опрост  (о забораву нема говора јер се немили догађај не заборавља и ради  „не поновило се“!) јако тешко доћи.  Али ће доћи.

Јер, у природи измиксованих народа и народности на овим просторима је праштање, племенита особина проистекла заједништвом које није само пуко бити/не бити на једном простору, већ узајамност као императив опстанка. Миленијумима. Док у другим заједницама из ширег и најширег, глобалног, окружења има разних додатних и ефикасних решења за овакве ситуације, овде, код нас, је почетни корак готово увек, у покушају бар,  праштање. Макар да би  се направио, у суштини, онај најважнији корак: превазилажење (лоше) ситуације.

Е, кад је село Јабука у питању, ту се неком нешто (чим се немили догађај десио) учинило да треба да „закува“ још више. И то прилично мучки на већ и онако мучну ситуацију (крв је пала међу децом). Па сад  једна страна хоће, да како-тако, пружи руку зарад будућности, а друга страна, уплашена, готово неће ни да чује за ту руку. Ту је неко пронашао немили простор да већ постојећу рану у две породице и у целом селу добро посоли.

Нека   ромска популација не замери на чињеници да има врелу крв, и то у било којем узрасту. Нека бело обојена популација такође не замери да није имуна на трагичне обрачуне у било којем узрасту. Нека нико не замери на чињеници да је у Србијици (још увек) модерно личне сукобе решавати силом у свим облицима, на свим нивоима и свим расположивим средствима.

Али нека се наљуте сви они који се баве сољењем рана одевени у ОЦД (организације цивилног друштва), и то  перфидном игром прављења страха и свих осталих негативних емоцијатамо где их нема, упркос немилом догађају. Јел’ није Ромима довољно јада својега а оним другима опет, својег јада зар није доста? Јел’ ОЦД има посао да соли ране? Јел’ треба неко да нацрни цео ОЦД сектор,  није доста што у сваком житу има кукоља?

Ништа од овог не треба. Треба едукације, стрпљења и памети. Лекција за почетнике:

 • ОЦД је сектор који партиципира у власти баш зато што није у власти (привреди, јавном сектору…), а организовано је;
 • мисија ОЦД-а је да гаси где се пали, у свим областима живота;
 • ни једно зрело друштво, ма шта то значило, не може да функционише ако нема тај суптилно-контролни слој  који  је својим неполитичним а, првенствено, незлонамерним деловањем саставни део тог друштва, и то пола-пола, ако не и више у корист ОЦД-а;
 • …итд. Разумели? Ко је схватио, хвала му.

Хвала за  то што ће разумети, ако је схватио, шта ко јесте а шта ко није и препознати штеточине па их разјурити извесном мотком. Јахати на неписмености и неупућености било кога, због чега год, ко је већ ојађен, је равно злочину. Разумимо већ једном: исувише много и често се на овим просторима вежбала та врста јахања да би се данас неко играо улоге џокеја у трци за нечим врло јефтиним, ма ко и ма где делио награду.

Председник и омбудсман су, лепо, к’о сви мили гости, Св. Илију могли славити нормално. А не са славским поклоном у виду лекције из људскости и комшијских односа. То да Председник хода својом земљом и дружи се са својим народом је нормално и добро. (За противнике ове тврдње: има он много лакших начина да добије изборе, тј. његови…) Али није добро да мора да исправља грешке оних сољача рана којима је исто тако председник. Он на то треба да делује.

Њихове грешке и навике да соле и пресоле исправиће живот. И суживот. Сигурно. А и со је нешто што се топи и нестане.

Србоскептик

Advertisements
 

2 Responses to “ЈАБУКА (НЕПОТРЕБНОГ РАЗДОРА?)”

 1. nedodjija Says:

  drago mi je sto ste tu…
  treba nam jos mislecih ljudi, koji ukazuju da svoje probleme umemo itekako sami i ljudski da resavamo, bez bilo kakvih posrednika…
  sad se osecam manje usamljeno !


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s