РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

САОПШТЕЊЕ НЕЗАВИСНЕ ОМЛАДИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РУМЕ 4. септембра 2010.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Пројекат “ФОВИТ Регионал” изводи се под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и представља наставак и надградњу пројекта „Курс дигиталне фотографије и филма – Нови поглед“ реализованог у 2009. години. Пројекат има своју групу на Facebook-у која је замишљена као скупина учесника пројекта и корисника званичне интернет презентације пројекта www.fovit.noor.org.rs.

Пројекат “ФОВИТ Регионал” реализује Независна омладинска организација Руме (НООР) уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, на основу Конкурса за укључивање удружења у процес спровођења Стратегије кроз реализацију пројеката усмерених ка реализацији приоритетних циљева стратегије и активности планираних Акционим планом. Пројекат је осмишљен тако да доприноси развијању отвореног, делотворног, ефикасног и праведног система формалног и неформалног образовања који је доступан свим младима уз подстицање изузетних испољавања и постигнућа младих у области фотографије и филма, односно савремене дигиталне уметности.

Млади из свих седам општина Срема ће током три модула семинара учити основе продукције видео спотова. Поред овога, учиће на који начин се најбоље преноси порука путем видео спота и када и како се видео спотови најбоље користе код организације јавних догађаја, најава активности и друге промотивне сврхе формалних и неформалних група. Млади ће имати прилике да раде у тиму и сами осмисле видео спот уз подршку едукатора. Поред овог, организоваће се три трибине на којима ће јавности бити презентовани резултати рада корисника пројекта. Овим пројектом млади ће научити како да истакну видљивост својих идеја и активности које доприносе побољшању квалитета живота и начина коришћења слободног времена, посебно у области културе.

У току је Међународна година младих. Она представља за нас нову шансу и могућност јер нам даје додатну енергију и представља годину када ће Србија и млади људи у Србији добити Закон о младима. Млади су најпозванији да се питају о садржају и решењима закона о младима. Министарство омладине и спорта настоји да чује жеље младих, да омогући њихову информисаност као и учешће у свакој фази израде закона. Процес израде закона о младима спроводи се у партнерству са мрежом организација цивилног друштва. Министарство омладине и спорта жели да омогући активно учешће младих у напорима да изграде боље окружење и лепшу будућност за себе и своју генерацију. Овакав приступ представља наставак доследне подршке Министарства омладине и спорта у спровођењу омладинске политике на националном, регионалном и локалном нивоу.

Свесни смо реалности да је наша држава друштво које стари. Поред тога, суочени смо са дугорочном ситуацијом да млади и образовани напуштају своју земљу. Ово је прилика и један од начина да се овакав тренд заустави и преокрене, а то је могуће само ако младе препознамо као најважнији извор енергије и предуслов за позитивне промене у Републици Србији.

Министарство омладине и спорта подстиче активно учешће младих путем финансирања и спровођења омладинских пројеката, који су усмерени ка остварењу циљева постављених Националном стратегијим за младе.

Средства одобрена за пројекте у оквиру конкурса обезбеђена су буџетом Републике Србије за 2010. годину и износе око 89 милиона динара. Након завршеног Конкурса и евалуационих процедура, од укупно пристиглих 190 предлога пројекта утврђена је листа од 86 одабраних пројеката. Према броју одобрених пројеката у 2010. години, у процес спровођења Стратегије кроз реализацију пројеката усмерених ка реализацији приоритетних циљева Стратегије и активности планираних Акционим планом, 28 пројеката биће реализовано у ужој Србији, 20 у Војводини и 13 у Београду. Поред тога 25 организација ће спроводити у оквиру 25 округа консултативни процес јавне расправе током израде закона о младима у виду ресурс центара за учешће у процесу изградње институционалног оквира за спровођење омладинске политике.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s