РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

МИКС “ДЕМОКРАТИЈЕ”, КАПИТАЛИЗМА,КОМУНИЗМА… 26. августа 2011.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Једанаест година од увођења “великих демократских промена” ми идемо силазном путањом у свим сегментима демократије, економије, здравства, образовања, социјалне заштите…Сем свакодневне реторике о томе да смо демократско друштво и да смо лидери на Западном Балкану, стварност је другачија и показује сасвим супротно: да смо демагошко друштво где демагогија, сем заваравања и заслепљивања, често значи и превару, а уместо лидерства на Западном Балкану, у демократском, економском, развојном, социјалном смислу – ми смо лидери у сиромаштву. То је сурова реалност коју наша партократија неће да прихвати и живи у свом, ирационалном, свету заблуда.

Ако отклонимо заблуду да нам је за све крива светска економска криза (некад смо говорили да је то наша развојна шанса!)  пре ћемо схватити да у миксу анархичног друштва, капитализма, социојализма и комунизма, тонемо све више у амбис без дна.

За садашњи друшрвено – политички систем тешко је наћи праву дефиницију сем микса из предходне реченице:

анархично – јер нема владавине права, закона и законитости већ владавине партијске олигархије;

капиталистичко – најкраће могуће је дефинисати да капитализам само узима али не даје. Довољно је примера из погубних приватизација, где су моћници узели све за себе а остављали велики број радника без посла; они који још и раде – раде за најмање плате на Балкану, пет пута мање него у ЕУ;

микс социјализма и комунизма – остао је, углавном, у јавним предузећима, пре свега у државним, а добрим делом и у локалним.

Запослени у јавним предузећима, за разлику од свих опсталих, имају сигурност и редовна примања. И у овим предузећима постоје разлике. Ако је теоријска дефиниција комунизма „ради колико можеш, узми колико ти треба“ -имамо и таквих предузећа, пре свега државних. Углавном имају безобразно високе плате и безобразно високе разлике између најнижих и највиших примања.

На солидарност смо заборавили а о социјалној правди не можемо ни говорити.

Зашто је све овако? Управо зато, како је речено  у тексту „Испирање без омекшивача…“, јер је то последњи тепих на коме партократија опстаје и одатле се добрим делом финансира.

Поставља се и питање улоге Синдиката.

Није ни мало случајно што имамо хиљаду синдиката. Њиховим разбијањем и уситњавањем слаби се њихова улога и радничка моћ. И, уместо окупљања синдикалних организација од 3-10 репрезентативних синдиката који би били партнери власти – синдикати размишљају о изборма и тежњи да постану нова политичка групација.

Уколико је овај текст иритирајући или неко не верује у истинитост ових чињеница нека аргументовано докаже супротно. И то:

-шта је то,заиста, право демократско у нас?

-Има ли линије разграничења, у нас, између анархије и демократије?

-Погледајте колективне уговоре државних и локалних јавних

предузећа, плате и распоне између плата!

-Имају ли иста права радници јавних предузећа и радници путарских

предузећа (које блокирају кордони полиције), „Рашке“ из Новог

Пазара, Конфекције „Срем“ у Руми, малих акционара?

 

Ова питања намећемо с пуном одговорношћу како бисмо подстакли размишљања, без контроле ума, како уредити праву демократску, економски развијену и социјално одговорну државу и локалну самоуправу.

 

Стево Јурић

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s