РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ХЕМИЈА 26. августа 2011.

Filed under: 01. Реч Уредника — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Ако се ових врелих дана нађете ван својих домова на било ком орвореном простору и видите да је некоме позлило на +40 , сигурно ћете, као савестан грађанин, помоћи том некоме. Уколико је потребнија озбиљнија процедура од простог давања воде – зваћете 94, Хитну службу. Они ће, онда по строгом протоколу применити своје: инфузију, вештачко дисање, инјекцију или две, електрошокове за срце ако треба, па редом, можда све до болнице…

А шта бисте радили са својом државом ако јој је позлило?

Изгледа да то зависи од тога да ли вам је стало. А треба да вам је стало као и до оног коме бисте помогли да му је позлило. Јер! Држава је, у суштини, скуп појединаца, грађана. Њоме управљају грађани изабрани од грађана. Тако је у теорији. А пракса?

Пракса је да ова Србија (глобално не само она) јако личи на боцу пуну уља и воде; одељено, немогуће сјединити. Тако некако је и са Србијом – уље је власт, остатак грађана вода.

Како сјединити? У хемији то успева. У друштвима као што је наше начин, изгледа, тек треба измислити. А просто звучи: сјединити власт са грађанима и државом зарад, искључиво, добробитних и позитивних циљева. Тј, не дозволити да се вода замути до непрозира а да се уље ужегне до не дај боже никоме. Баш овакав расплет је јако близу.

О томе се раније доста писало у штампаном РУМАГАЗИНУ. Удружење грађана за препород опшине Рума није престало да се активно бави политичком ситуацијом у земљи али са искључивим акцентом на економске, социјалне, културолошке… параметре третирајући појаве.

Сматрајући да је најшири медијски излаз у јавност електронска форма,  РУМАГАЗИН је поново пред јавношћу. Без илузија да ће се њиме сјединити уље и вода наше стварности, када су и глобалне и локалне промене веома убрзане, РУМАГАЗИН ће и даље своје читаоце водити кроз оај лавиринт звани Србија у циљу да јој се помогне да се спаси од свега што јој чини зло.

Дакле, има оних којима је стало, има их доста и имају шта да кажу

Читајте. Нешто ћете и запамтити а применити можете увек.

Није хемија баук!

 

 

УГ за препород општине Рума

 

Постави коментар