РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

JАВНЕ НАБАВКЕ: „МЕКА“ ЗА КОРУПЦИЈУ И ПУЊЕЊЕ ПАРТИЈСКИХ КАСА 26. августа 2011.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Често се са говорнице Народне Скупштине Србије чује да се преко јавних набавки, на волшебан начин одлије 300 до 800 милиона евра у приватне џепове и у партијске касе. Од те констатације не иде се даље у анализу и разоткривање начина малверзација, криминалних радњи и махинација.

Поставља се питање зашто је то тако?

Напросто зато што се из ових извора и погубних приватизација финансирају све странке и позиције и опозиције.Интерес тајкуна и интересних група је да и једне и друге може да услови. Конкретно, код предлагања законских пројеката, позиција мора да удовољи захтевима тајкунског лобија занемарујући државне, економске и грађанске интересе. С друге стране, опозиција „жестоко“ критикује предложена решења али неће бити у сали у дану за гласање, чак ни онда кад зна да ни део позиције неће гласати за неки предложен закон. Најсвежији пример је „Динкићев закон“ по коме буџетима локалних самоуправа уместо 40% остаје 80%  од пореских прихода. Иако је Закон маркетиншки, предизборни, без правих економских анализа, он се усваја са 107 гласова „за“, са десетином гласова против из позиције и делом уздржаних, док 122 посланика опозиције нису били у сали. Сваки даљи коментар је сувишан али позиција је морала да гласа већински да би сачувала Владу и своје менторе; а опозиција је, опет, добила налог од својих ментора да опструира гласање. На тај начин сви су задржали своје стартне позиције код својих финансијера. То више није никаква тајна.

Закон о јавним набавкама је примењив у уређеним државним системима. У „систему“ какав је наш, где политика одређује шта ће се и како примењивати од преписаних европских закона, јавне набавке су Мека за корупцију и пуњење партијских каса, наравно, не легално. У свим великим системима, Фондовима за развој и Дирекцијама за изградњу градова – зна се ко је Месија за јавне набавке. Циљано се пошаље неки од конкурсних услова које треба да испуни одређени извођач – понуђач а с којим је предходно постигнут договор о „тежини“ кофера са новчаницама; па макар то било и у стану вицегувернера НБС. И – доноси се, у целофан умотана са све машницом, одлука о избору извођача радова. Наравно да се договорени износ не уплаћује легално преко жиро рачуна већ „строго поверљиво“, из руке у руку, односно, само се замени празан кофер с пуним кофером. Нормално, ово се ради без сведока, таква средства се не уплаћују на жиро рачуне странака већ се „на црно“ плаћају разне обавезе као и све предизборне и изборне активности. Из овога се може закључити  и зашто нема свесне и савесне борбе против сиве  (црне) економије јер њу управо потхрањују политичке странке.

Такав однос према јавним набавкама иде од врха државе ка државним институцијама, јавним предузећима, Фондовима, Дирекцијама… до локалних самоуправа и месних заједница. Како се, са великом задршком, разоткривају афере попут израелског сателита, вакцине против грипа АХ1Н1, Колубаре, Железница Србије, наплатних рампи, корупције у фармацеутском ланцу, (ноћном) асфалтирању локалних путева и улица…Зар није чудно да Фондови за развој Републике и Покрајине Дидектно финансирају (читај : контролишу) количине и квалитет радова, одобравају фактуре и плаћају радове из надлежности локалних самоуправа и месних заједница (локални путеви, улице, спортске хале, школе, обданишта, градски тргови…)? И најнеупућенијим грађанима је све јасно. Закључак је једноставан: интерес, било лични, било страначки, најчешће и једно и друго.

Из овако „опраних“ средстава грађани ће се нагледати предизборних тв спотова, митинга, билборда, флајера…али  добиће оловке и нотесе, упаљаче, шећер кога сада нема у продавницама јер се чува за душебрижну бесплатну поделу грађанима у завршници предизборних активности, плус литру уља, џачић прашка за веш а можда и понеки динар. Само, грађанима треба да је јасно да су то што „добију“ већ вишеструко платили из својих празнох џепова.

Уразуми се Србијо!!! Крени коначно путем правих вредности.

Стево Јурић


 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s