РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

СУЈЕТА (ИЛИ ИНАТ?) ИЗНАД РАЗУМА 29. августа 2011.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Већ више од три године  Удружење грађана за препород општине Рума настоји да докаже предности локација где се налазе празни војни објекти, како у Руми тако и у неким селима. Најатрактивније локације су касарна на Аеродрому са 130 хектара земљишта  и касарна у румској Железничкој улици са 180 хектара. Да су се, пре бар годину и по дана, активности локалне управе првенствено усмериле на решавање питања око ових локација,  имали бисмо инфраструктурно опремљену индустријску зону на Аеродрому и стамбено-пословно-рекреативну зону на локацији у Железничкој.

У новој Индустријској зони могла су се до сада наћи бар 3-4 инвеститора са изграђеним пословно-производним објектима где је могло бити већ запослених 1500-2000 радника. Други корак у даљој фази развоја румске општине јесте  индустријска зона поред аутопута Београд-Загреб, код Мотела.

Компаративне предности индустријске зоне Аеродром су вишеструке: добрим делом постоји путна инфраструктура, гас, вода, телефонија, близина Железнице и индустријског колосека и вишеструко јевтинији електро-енергетски развод у односу на сада приоритетну индустријску зону око Мотела. Са таквом атрактивном локацијом и са брзом локалном администрацијом, уз конкретно и јасно определење шта Рума жели и какав привредни развој – траже се стратешки партнери. Уз субвенције које држава даје за једно радно место, то уопште није требало да буде проблематично, само да је било инвентивности, жеље за сарадњу са кадровима који имају стручно знање, искуства и пословне везе; али таквима је мана што не припадају ни једној политичкој опцији. Међутим, патриотизам се не исказује запаљивим говорима, реториком и политичком опцијом, већ материјално и развојно препознатљивим и видљивим резултатима.

Пропуштене три године не могу се надокнадити ни за наредних шест, када је у питању војна локација у Железничкој улици.

Локација на 18 хектара излази на две улице и инфраструктурно је опремљена. Удружење грађана је, не робујући томе ко којој политичкој опцији припада, добило и објавило у РУМАГАЗИНУ  идејно и урбанистичко решење које је веома атрактивно и потпуно урбанистички и економски оправдано. Били би ту стамбено-пословни објекти, слепе улице би прогледале, велики маркети, а не окрајци „Роде“, „Идеа“-е, базени, зелена оаза.. . Био би то. најлепши и најуређенији део града.

За сваки део овог пројекта може се дати посебно образложење: урбанистичко, економско, развојно, безбедносно, саобраћајно…као и свако друго. Али, то као да ником није потребно од оних који о томе треба да мисле и одлучују. Да ли је у питању незнање, сујета или шта друго? Само нека је супротно од здраве логике. Или је у питању најпростији инат?

Евентуални изговор да се све предложено не може урадити јер би војне локације коштале 3-3,5 милиона евра, не може бити оправдање. Са Војском Србије је било могуће постићи договор да се то исплаћује бар у наредних   пет   година преко одређеног броја стамбених јединица за војна лица. На инфраструктурно опремљеној локацији цена изградње стана је готово 50%  вредности цене стана на тржишту. Дакле, локална самоуправа је, готово без ангаржовања  буџетских средстава, могла решити ове локације. Има и других повољних решења, знамо их јер смо контактирали Министарство одбране. О томе смо благовремено обавестили и грађане и локалну управу. Стављањем у паметну функцију ових локација Рума би већ сада била у много повољнијем економско-социјалном положају а даље би инвеститори доводили друге инвеститоре.

            У овим потенцијалним трансакцијама није занемарив ни Дом Војске Србије (Дом ЈНА).  Архитектонски изузетно вредан објекат, постаје све више руина, могао би се у целој овој трансакцији добити на поклон, било локалној самоуправи било некадашњем власнику  –  Хрватској Заједници. Или једни или други вратили би стари сјај објекту уз који и у коме (кроз разне културне садржаје) су одрасле многе генерације Румљана.

Да је све ово (као и много шта друго)  прихваћено и урађено пре три године, Рума би данас имала други сјај, бољи економско-социјални статус, већу запосленост. То би значило већи промет, већи обрт, пунији буџет и боље ментално здравље грађана.

Грађана са осмехом на лицу,  јер би били срећнији.

 

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s