РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

НОВИ ЕКОНОМСКО – ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ ИЛИ НОВИ ИМПЕРИЈАЛИЗАМ 31. августа 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Део први :

 

„Нови систем“ односа у друштву

У данашњој Србији су они који нас воде многе убедили или убеђују да социјализам није одржив и не може да се репродукује. Да га треба заменити капиталистичким системом који је бољи јер је одржив. И – направљен је, понуђен и спроводи се нови систем који је све друго само не систем. Свака промена једног система треба да је на боље а ова промена је на горе. За оне код којих се мења је на горе, а једино за њихове творце је на боље.

Свака промена система се врши тако што се задржава све оно што је добро у предходном систему. Отклања се све што је лоше, а у нови систем се уграђују нове, боље ствари. Све то не може да се орочи јер је за промене потребно време. А у Србији – новина која никада није примењена, јер је фатална, своди се , пре свега, на тотално рушење предходног економског и политичког система, без икакве визије новог система. Рушење старог је орочено и извесно, изградња новог неограничена и неизвесна. То није случајно. Ствара се један међупростор који је творцима потребан да ураде оно што је њихов интерес а не интерес укупног друштва. То је освајање тржишта, као основа за изношење профита из земаља које су у променама. Развијеним земљама је потребно само голо тржиште преко кога се остварују сви циљеви а они се своде на стварање новог империјализма.

Природно би било да се предходно створи нови економски систем из кога би се развио и нови политички систем, мада су ова два процеса међусобно условљена. Творцима новог система је било брже да понуде промену политичког система јер тиме стварају себи повољније услове за рушење старог  економског система и успоравање развоја новог. Сведоци смо како се све ово спроводи.

Развијање тезе о људским правима и демократским променама је највећа заблуда. То је прича којом се пажња јавности скреће са животних проблема.  Овим не тврдим да су неважна људска права и развој демократије. Напротив! Ради се о јако битним питањима за које се морају створити и претпоставке и основе. Не улазећи у питања ни демократије ни људских права тврдим да се и једно и друго своде на материјалну основу. Само развијенија материјална основа може да обезбеди развој суштинске демократије и остваривање људских права. Без ове основе и демократија и људска права су формална.

Нуде нам и развијају фиктивне вредности с једне стране, обећаваја се помоћ у материјалном развоју уз истовремено извлачење максималних профита из наше земље. Рушењем старог економског система гурнути смо у дужничко ропство, најпре држава а затим и грађани.

О променама у политичком систему би се могло много говорити али је то за оне који познају ову проблематику. Са становишта чак само просечног бирача вишестраначки систем је најобичнија заблуда. Према програмима партија постоји вишестраначки систем а према изборним програмима је једностраначки систем. Сви се боре за власт јер је то најуноснији посао у држави а  без икаквог улагања. Теза да у спољној политици улазак Србије у ЕУ нема алтернативу ни теоретски ни практично није одржива јер свако питање има алтернативу а оствариво је онда када се створе услови. ЕУ су потребни партнери а не дужници. Имали смо праксу код нас да су богатим банкама управљали дужници али тих банака нема више.

О променама економског система је тешко говорити из простог разлога што су све оне ишле у правцу разарања а опоравак и развој нису још ни на видику. Промена уз одрживост и надградњу концептуално нити је нуђена нити се о њој размишљало.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s