РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ММФ „ПОПУСТИО“ ОМЧУ ВЛАДИ 5. септембра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Законом о буџету за 2011.годину предвиђен је дефицит од 120 милијарди динара или 1,2 милијарде евра. При пројекцији оваквог буџета Влада је планирала оптимистичке агрегате као што су: раст производње и бруто друштвеног производа (БДП) од 3%, инфлацију између 4% и 6% а, изузетно, ове године раст плата и пензија у јавном сектору за 10% (из два дела).

Како се предвиђене пројекције не остварују, имају негативан тренд (пад БДП и раст инфлације), Влада је најавила да спремно, са решењима, очекује долазак делегације Међународног монетарног Фонда (ММФ). ММФ је, као спољни финансијски ревизор и ментор, констатовао да ништа није учињено у смањењу јавне потрошње и реструктурирању јавних предузећа, те нам је пројектовао могући раст БДП-а уместо 3% на 2%. Улазећи у предизборни период Влада је понизно молила, да би одржала обећање према запосленима у јавном сектору и пензионерима, да ММФ одобри пове. ћање дефицита у буџету (читај мањка) на близу 1,4 милијарде евра. Уз све упозорење од стране ММФ-а, иста институција је под одређеним условима одобрила тражени дефицит који ће се наћи у ребалансу буџета Републике за 2011.годину.

И тако ће се испунити предизборна обећања.

Овакви поступци су вређање интелигенције грађана. Већ сада, док ребаланс буџета није угледао ни светлост дана, трошкови живота расту, потрошачка корпа је све скупља, расту цене енергената, лекова, превоза…и чега све не?  Дакле, оно што ће се добити у последњем кварталу ове године на мосту, вратиће се држави дупло више на ћуприји.

Како је могуће да се неко из Владе дрзне и изјави да су плате реално порасле преко 25. а прећути, да не би демантовао сам себе, чињеницу да је куповна моћ грађана опала за преко 20%. И пре коначне одлуке ММФ-а о одобравању „предизборног кредита“ од милијарду евра, талас повећања цена је кренуо, што са собом повлачи предвиђање да инфлација буде двоцифрена.

У потпуној финансијској агонији у којој се Србија налази, долази „ретко мудра“ порука од Министра економије и регионалног развоја да Влада размишља да за постизборну Владу припреми пакет мера како би се порези и доприноси на плате смањили са 60% на 50%, и још мање, да би помогло привреди!?Као и обично, без икаквих економских анализа и економске логике, избацују се у јавност подаци  и проценти из рукава, и то без црвенила на лицу. Да није тужно било би смешно.

Зар Влада и министри нису свесни да трошкови живота расту, да се запосленост не повећава него да све већи број радника остаје без посла, да имамо лошу привредну структуру која је највећим делом на коленима, да ће БДП у 2012. години можда порасти за 3%, да ће инфлација бити двоцифрена? Поставља се питање: ако Влада то не зна, шта, уопште, зна?У оваквим условима, не да нема економске логике, већ нема ни основних претпоставки за реализацију „мудре идеје“. Или, ако се то и учини, цех морају да плате грађани преко повећања ПДВ-а, са садашњих 18% на, бар, 21-23%.

И овде се више губи на ћуприји него што се добија на мосту.

Неспорна је чињеница да привреди треба помоћ, али влада треба да осмисли читав корпус економских и фискалних мера за помоћ и растерећење привреде. Пре свега, привреди треба безболна финансијска инјекција. Али то ће бити тема за за наредне анализе.

Поставља се питање да ли је власт толико привлачна када се не бирају ни методе ни средства да би се остварио циљ – опстанак на власти?

Држава Србија је већ толико презадужена да ни наредне две генерације не могу вратити садашња дуговања. А задуживања се не заустављају . Напротив! Има ли, уопште, краја’

Породица у којој комшије уређују односе – распада се, остаје и без куће и без кућишта!

Порука грађанима је: не  за д у ж у ј т е  се сами, држава нас је  в е ћ  д о в о љ н о   з а д у ж и л а!!!

 

Стево Јурић

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s