РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

МИХАИЛ ХАЗИН: КАКО ЈЕ БРАЗИЛ ПРВИ ИЗГОВОРИО ИСТИНУ О ЕКОНОМСКОЈ ПРОПАСТИ АМЕРИКЕ 8. септембра 2011.

Filed under: 16. Други пишу — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

 

Захтевајући да ММФ смисли метод рачунања који ће помоћи да се одреди курсеви којих валута одражавају реално стање у националним економијама, а који су резултат манипулација, Бразил је снажно ударио САД.

У бесмртној комедији Николаја Васиљевича Гогоља „Ревизор“ радња почиње да се одвија у тренутку када преплашени чиновници, не знајући са које стране да очекују непријатности, предлажу неочекивано, али заправо тако дуго очекивано решење. Још снажнија реакција на то решење може да се догоди у случају ако се оно нађе у оквирима који су до тада сматрани, ако не забрањеним, а оно случају недоличним.

Данашња ситуација у свету у понечем подсећа на гогољевску. Лидери већине земаља, крупних компанија и међународних организација трагају за решењем проблема, али су многе теме за њих су затворене јер су „недоличне“ у оквирима савременог монетаристичког поимања света. А такве су све дотад док неко први не изговори раније забрањене речи, после чега их сместа прихватају сви остали. И из тог разлога, ако хоћете, они који себи допусте да кажу нешто више од других, данас стичу озбиљну предност у високој политици јер управо они одређују правце кретања.

Данас такав „хулиган“ постаје Бразил. Он је био прва земља која се отворено заложила за то да бесконачни програми квантитативног слабљења, које спроводе федералне резерве, представљају валутну манипулацију. Ових дана Бразил је направио још један корак у борби против те појаве. „ММФ би требало да смисли метод рачунања који ће помоћи да се одреди курсеви којих валута одражавају реално стање ствари у националним економијама, а који су опет резултат манипулација централних банака, изјавио је у интервјуу листу „О Глобо“ министар финансија Бразила Гвидо Мантега. „На основу такве методе треба да буде створен индекс валутних манипулација, који ће са своје стране омогућити Светској трговинској организацији да према манипулатору примени одговарајуће санкције“.

ЗАШТО СУ ЋУТАЛИ То је снажан и жесток ударац на САД. Ствар је у томе што су управо САД у периоду своје апсолутне доминације захтевале од оних који их окружују да поштују „правила игре“ које су Американци произвољно установили у свом интересу. Једно од главних правила била је забрана емитовања националних валута, меко или ригидно (последње је познато као currency board). Штавише, тај принцип био је толико ригидан да је под њега подведена теоријска аргументација која се састојала у томе да само одсуство инфлације може да привуче прилив страних инвестиција, без којих није могућ економски раст. Присетимо се како је са пеном на устима тај принцип бранио Јегор Гајдар и какве је погубне резултате донела његова примена по економију Русије. Зато је одустајање од тог принципа 1999-2003. донело раст невиђен у последњих две деценије.

Нагласимо да саме САД апсолутно нису разматрале тај принцип, забрану емитовања националне валуте као иоле суштински фактор за њихову сопствену монетарну политику. Почев од 1981. године, оне су стимулисале приватну и државну тражњу на рачун емисије и нису осећали ни мало гриже савести због тога. А зашто су сви остали ћутали?

Ствар је у томе што су главни играчи на светској економској сцени добијали тако велике приходе од продаје на америчким тржиштима (тојест, на рачун свеуклупне тражње у САД) да је било глупо рушити тако добру слику. А они које нису пуштали на америчка тржишта били су сувише мали или политички зависни (на пример, Русија).

ВАЛУТНИ РАТОВИ Зато се по мери развоја кризе ситуација почела озбиљно мењати. Подсетимо да је главни механизам кризе заправо пад укупне тражње управо у САД, и у тој ситуацији сви остали играчи имају само једну варијанту: да стимулишу извоз у САД путем девалвације националних валута. Што ми и имамо у виду када говоримо о „паради девалвација“, коју данас бразилски министар финансија назива „валутним ратовима“.

Саме САД, од којих се одузима њихова сопствена тражња, не могу, природно, остати индиферентне, утолиоко пре што се ближи година избора, па су монетарне власти те земље почеле кампању за снижавање долара. Али оно што је свима одговарало неколико деценија данас се не допада свим осталим земљама. Међутим, први се огласити против још донедавно (а можда и данас?) најмоћнијих САД било је страшно све док неко први не каже те значајне речи.

САД су се сада нашле у прилично непријатној ситуацији. Оптужити Бразил да лаже није могуће. Прихватити његове предлоге за ММФ – такође – јер би се у том случају ММФ из послушног инструмента у рукама САД претворио најмање у неефикасни инструмент, а у горој варијанти – у опасно оружје против САД. То значи да остаје да се бирократским методама блокирају бразилске иницијативе иако и то слаби ММФ као инструмент америчког утицаја.

Али ако се САД не успротиве таквом понашању Бразила, онда ће то и за њих и за остале представљати индиректни стимуланс који показује да агресивно понашање није кажњиво, већ напротив да доноси осетне дивиденде (у виду политичког лидерства). То значи да се расклимавање америчке доминације све више убрзава…

Аутор је познати руски економиста, публициста и политиколог

Извор: KM.ru novosti, 2. новембар 2010. године.

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s