РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЈЕСЕЊА ЕЛЕГИЈА: МЛАДОСТ СРБИЈЕ 12. септембра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Део други

 

 

ОБРАЗОВАЊЕ, ДРОГА, АЛКОХОЛ…

 

Једна уважена професорка ФПН-а, одсек новинарство, рече 11.септембра т.г., да се на факултет уписују студенти “неписмени, који нису прочитали ни једну књигу“.

Зашто ми бежимо од истине? Живот пише црне странице стрампутице на којој  је бар 30% младих. Због економско-социјалних разлога многе породице се распадају, а деца, млади траже узоре у локалним босовима и власницима џипова са затамњеним стаклима и моћним моторима. Ко не може да посегне за тим висинама, а то је критичних  30%, креће путевима дроге и алкохола. Да несрећа буде још већа: довољно је само бити присутан у школи и разреди се завршавају без писмености и знања. Али има и таквих којима је терет и сам одлазак на велики одмор у школу (случај из породице). Зато остаје велики број младих само са основним образовањем, а ни добар број свршених ученика средњих школа није овладао основним знањима за будући рад или даље школовање.

„Њихова величанства“ дрога и алкохол налазе се по кафићима, парковима, улици, школи и породици. Да апсурд буде већи, и оне породице које траже помоћ у борби против ове пошасти, када су у питању малолетници, наилазе, углавном, на затворена врата или слегање раменима. Марихуана по европским критеријумима није дрога а алкохол је добар за циркулацију. У затварању очију пред стварношћу ми везујемо руке породици да се сама избори са овим злом 21. века. Према младима до 18 година не смеју се уводити никакве репресивне мере, нема кажњавања, а већ за петнаестогодишњаке родитељ нема могућности увида у здравствени картон свог детета.

Да ли се све ово ради из незнања или свесно? Све ми више личи на познате тврдње око чињенице  да нас је премного и да нас разним средствима, методама, контролом ума… треба свести на разуман број у свету.

Док у шуми не будемо видели и дрво, а не да од дрвета не видимо шуму – нећемо изаћи на прави пут образоване нације.

А без правог образовања и васпитања нема здравог подмлатка, нема здраве нације, нема здраве државе Србије, нема Европе.

 

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s