РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЈЕСЕЊА ЕЛЕГИЈА: МЛАДОСТ СРБИЈЕ 12. септембра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Део први

 

Зашто  сада  високошколци одлазе?

 

Још увек се бавимо деведесетим годинама прошлог века у Србији опружујући тадашњи режим за сва страдања кроз која је Србија пролазила, илити грађани  Србије.Тих 90-тих година армија младих образованих људи отишла је ван граница наше државе.

Од краја 2000-те године са палицама и багерима са улице стигла нам је „демократија“. Ушло се у историјске демократске промене политичког и економског система. Резултати тих историјских промена је стотина могућих политичких система а економског система ни немамо.

Као последица таквих политичких система, „економског“ система и социјалне политике опет на хиљаде младих стручних кадрова због бесперспективности у земљи Србији одлази ван граница. О томе говоре подаци да смо на другом месту у Европи по одливу мозгова. Зшто  сада?

Деведесете су одавно иза нас, убисмо се од силне демократије ових 11 година, приватизација нас је довела у 50-те године прошлог века, по старости популације смо већ прешли границу од 40 година… Да ли то млади сада одлазе због јаза између младих и старих, да ли је разлог генерцијски сукоб? Или је то зато што је Србија,  географски, увек у Европи?

Вероватно је нешто друго, животно, у питању. Мислим да је узрок одласка бесперспективност која се огледа у нестабилном политичком систему, беживотној економији, у заостајању у техничко-технолошком развоју за развијеним земљама Европе за 30 година, унутрашњој социјалној и здравственој заштити, итд.

Можда је узрок и то што је политика изнад струке?!

Између ових неколико међуредова узроци се, ако то, уопште, неког интересује могу лако наћи.

Али, не губимо наду. Можда ће одговор на ово питање дати мудри председник Политичког савета једне од политичких странака.

Можда?!

 

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s