РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

КОСОВО И МЕТОХИЈА, „ПРЕШЕВСКА ДОЛИНА“, САНЏАК И ВОЈВОДИНА 15. септембра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Политичко-безбедносна ситуација у Србији је прилично сложена. Негде се та нестабилност, очигледно, манифестује јавно, а негде прилично пригушено.

Проблеми Косова и Метохије отворени су већ више деценија. Кроз тај деценијски период трагало се за неким трајнијим решењима без прихватања реалности на терену. То је довело до садашњег стања где је Косово и Метохија, де факто и де јуре, остварило уз помоћ међународне заједнице своју независност. Конкретније, створена је још једна држава на Западном Балкану. Договорени царински печат омогућио им је да уведу царину на граничне прелазе без обзира како то наша званична политика тумачила. Где су могућа решења? Или да север Косова добије виши степен аутономије, или да се припоји Србији, или можда да „Прешевска долина“, у насељима где је већинско албанско становништво, буде у саставу „Републике Косово“ а север Косова да буде саставни део Србије. У преговорима који се воде између Београда и Приштине треба тражити трајнија, прагматична решења а не тренутна, од данас до сутра, која не гасе пожар и мало је вероватно да могу променити стање на терену. Дакле, треба ићи у сусрет проблемима, решавати их а не одлагати. Основни проблем је како обезбедити безбедан и достојанствен живот српског живља који је сада на простору Косова и Метохије.

Непосредно уз административну линију (границу) са Косовом и Метохијом је „Прешевска долина“ са већинским албанским становништвом које подржава институције Косова а не институције Републике Србије. У „Прешевској долини“ кренуло се са истим сценаријем као 80-тих година прошлог века. Демонстрирају ђаци и студенти, Албанци хоће да бојкотују попис, хоће отворену границу са Косовом, или, зашто не рећи – хоће да буду у саставу „Републике Косово“. „Гашење пожара“ са различитим изјавама министара српске Владе је исто као да се пожар гаси бензином. Њихове различите изјаве око истих питања само још више доприносе дестабилизацији на конкретном терену. Дакле, политичко безбедносна ситуација у „Прешевској долини“ се све више усложава, а Влада Србије нема визију и стратегију за целовито и трајно решење проблема.

Ништа повољнија политичко-безбедносна ситуација није ни на простору Санџака. Ако се заваравамо да су то само усамљени потези муфтије Зукорлића, „свесно“ себе држимо у заблуди. Дакле, и овде, док проблеми не ескалирају као на Косову, треба ићи у сусрет проблемима. Србија не сме да дозволи да нам Турска решава те проблеме. Зашто им дипломатски не рећи: „Хвала вам на жељи за добрим услугама, али те проблеме ћемо сами решавати.“

Последњи догађаји у Народној Скупштини, за старије познаваоце односа у Србији, говоре да су тежње Војвођана, односно, одређених коалиционих странака из владајуће коалиције, да се позиције Војводине врате на решења по Уставу из 1974.године. Зашто не рећи да је Војводина тада имала већу државност од Републике Србије? Циљ данашњих војвођанских странака је да се кроз уцене институција система, без отворених протеста, постигне оно што се жели, а то је Аутономија са свим елементима државности (читај: држава).

Ако у овако сложеној политичко-безбедносној ситуацији дођемо и на то да по многим отвореним питањима нема јединства у Влади и владајућој коалицији, то само још више отвара простора за ескалацију негативних трендова у политичко-безбедносном смислу.

Посебно је могуће да се укупни односи све више компликују и усложавају али и нерешавају, када за пар недеља крену предизборне активности. Тада се сви конци губе из руку, све се ставља у други план а основни циљ постаје: Како остати на власти? Или, како доћи до власти?

Обичан грађанин, који је бирач, размишља другачије: како да се Србија сачува цела и јединствена  и како створити услове за бољи живот?

Господо из власти, идите у сусрет проблемима, решавајте их, сачувајте јединствену, демократску Србију и обезбедите услове за бољи и квалитетнији живот грађана.

Стево Јурић    

 

 

         

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s