РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЗАКОН – ОД УСВАЈАЊА ДО ПРИМЕНЕ 22. септембра 2011.

Filed under: 07. Свакодневница — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Законима се уређују многа питања која су неуређена или недовољно уређена. Закон има циљ и прописује начин остварења дефинисаног циља. Одређује надлежне органе за спровођење закона али и органе који контролишу примену закона. Један закон, много органа, почев од републичких, па до органа локалне самоуправе, уз одсуство контроле доводи до спречавања остваривања права грађана на које се закон односи. Не би требало схватити да се ове наведене тврдње односе на све законе. Напротив, има и добрих закона чију успешну примену је и пракса потврдила.

Овде се ради о Закону о планирању и изградњи (Службени гласник Републике Србије 72/09 и 81/09). Без икакве сумње у добру намеру предлагача да квалитетно уреди једну област која није довољно уређена, Закон је дао добра решења. Има у у неким деловима одредби које се не примењују иако су те одредбе врло прецизне. Тако чл. 101 Закона прописује: „Лицима која су уписана као носиоци права коришћења на изграђеном грађевинском земљишту у државној својини, у јавној књизи о евиденцији непокретности и правима на њима, престаје право коришћења на грађевинском земљишту и прелази у право својине, без накнаде“. У ставу 2 : „Власницима посебних физичких делова у стамбеним зградама са више станова. пословним и пословно-стамбеним зградама изграђеним на грађевинском земљишту у државној својини, престаје право коришћења  на грађевинском земљишту и прелази у право својине, сразмерно површини посебних физичких делова чији су власници, без накнаде“

„Први пут после1958.године предвиђена је могућност приватне својине на градском грађевинском земљишту. Већина грађана ће то право остварити без накнаде. Довољно је само да на своје име имају укњижене куће, станове, локале, гараже. Катастру непокретности или земљишним књигама треба да поднесу захтев за конверзију права коришћења у право својине над градским грађевинским земљиштем. Уз захтев прилажу лист непокретности или власнички лист у којем стоји да су власници објекта (стана…) и корисници земљишта“ („Прописи.нет, 10.05.2010.).

Како грађани могу да остваре право конверзије? У пракси се то решава на следећи начин:

Пример: стамбена зграда са четири стана налази се у улици у којој су и са једне и са друге стране изграђене кућа и стамбена зграда. Практично, не постоји могућност да се површина од 10 ари и 53м2 користи за било коју другу намену јер је преко 50 гдина била за редовну употребу објекта. Станари, односно власници станова и гаража поднели су захтев за конверзију. Служба катастра одбила је конверзију права коришћења у право својине. У образложењу, између осталог, наводи: „када буду прибавили акт о утврђивању да је земљиште за редовну употребу објекта, стећи ће се услови за упис својине на тој грађевинској парцели и могу поново поднети захтев за конверзију.“ На решење службе за катастар поднета је жалба Министарству животне средине ни просторног планирања 15. септембра 2010. године, али решење по жалби ни до данас није стигло.

Намеће се, због сличних примера, неколико питања:

  1. Иста служба издаје потребна документа и решава по захтеву грађана. Могла је да обавести странке да се не излажу непотребном трошку.
  2. Та служба је морала, пре примања захтева за конверзију, да прибави акт који доноси локална самоуправа. Зашто државни и други органи не комуницирају између себе, већ користе грађане-странке које траже своја права да буду посредници између појединих државних и других органа.
  3. Када ће грађани-странке своја права остваривати брже и боље? Странке не морају да плаћају једну услугу више пута.

И, на крају, питање ажурности надлежног Министарства. Како оно може да контролише примену закона ако се оно само не односи одговорно? Закон се односи на све грађане,па и на његове предлагаче.

 

Дамњан Раденковић

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s