РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

КАМПАЊСКА И „КОРУПЦИОНАШКА“ НАРОДНА ВЛАСТ 26. септембра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

У другој половини септембра месеца текуће године на дневном реду Народне Скупштине Републике Србије нашао се сет закона из агенде ЕУ за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ. То су закони о: железници, реституцији, јавној својини и рехабилитацији.

Закони су веома сложени и тешки и само их Народна скупштина Србије може разматрати и усвојити по „хитном поступку“. Само Закон о реституцији „тежак“ је око 4,5-5 милијарди евра. Пошто владајућа коалиција од једва 127 посланика није могла, или тачније није хтела, да нађе оптимална решења – дошло је до политичке трговине. Политичка трговина где су исказани сви елементи политичке уцене и политичке изнуде, даје дефиницију политичке корупције. У тој политичкој трговини три (3) посланика СПО-а исходили су да се Закон о рехабилитацији повуче из скупштинске процедуре. СВМ (Савез војвођанских Мађара) неће гласати за закон о железници и Закон о реституцији иако су коалициони партнери, као и СПО.

Коначно на сцену ступа велики маг, лидер социјалдемократа Војводине (ЛСВ), Ненад Чанак који условљава Владу Србије да прихвати проширени сет амандмана, мимо оних који су већ усаглашени са Владом АП Војводине, јер би и његових пет (5) посланика ускратило подршку Закону о јавној својини.

Дакле, 5 посланика ЛСВ, 5 посланика СВМ и 3 посланика СПО-а уценили су Владу по неком од наведених закона. Влада је подлегла уценама и због тринаест посланика који можда представљају свега 210.000 грађана од укупног бирачког тела у Републици Србији, прихвата амандмане, мења суштину предложених закона, не води рачуна колико ће то да кошта грађане Србије, јер једино они то плаћају и да би Војводини брзо и сигурно вратили надлежности из 1974 године?!

Дакле, овде се не ради о демократској расправи већ класичним политичким уценама и изнудама. Ако корупцију, народним речником дефинишемо методама уцене и изнуде, ово је, онда, класичан пример политичке корупције. Међутим, то располућеној Народној скупштини и Влади не смета, били би задовољни само са усвојеним насловима предметних закона, без текста, како би органи ЕУ 12. октобра текуће године дали позитивну препоруку савету министара ЕУ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, без датума почетка преговора.

Ово сада више није тужно већ трагично за Србију која је у сваком сегменту бременита проблемима.

Сам статус кандидата за чланство у ЕУ без датума за почетак преговора, не доноси никоме политичке поене, иако ће се максимално експлоатисати бацањем прашине у очи грађанима, у предизборним активностима.

Само да подсетим: Република Турска има статус кандидата за чланство у ЕУ више од три деценије. У том статусу је и данас али је она економски здрава држава са својом визијом развоја и будућности.

Србија нема визију ни до сутра. Економски уништени, морално на коленима, неискрени и лицемерни према свом народу, огрезли у голој борби за власт уз максималну контролу ума грађана – бирача и Народна Скупштина и Влада пали су на испиту из крхке демократије и укључили се у коло „политичке корупције“.

Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s