РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

Турци обнављају Отоманско царство 26. септембра 2011.

Filed under: 16. Други пишу — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Извор: „Западна обала“, јул 2011.

Московљанин Михаил Хазин је аналитичар  криза. Он је обећао економску апокалипсу 2000. године. Осам година касније, тржишта су пропала, а Хазин је у праву. Сада је на неколико радио и ТВ емисија, на великим универзитетима у земљи, објављује књиге и лако комуницира са својим фановима на Интернету.
Хазин жестоко критикује амерички начин економског развоја. Критиковао сам Хазина за верност Кремљу (узгред, његов брат је на високом положају у „Јединственој Русији“ и седи у парламенту). О кризи у руско-украјинским односимаа, проблемима у ЕУ, Белорусији и Турској предлажем да прочитате интервју са Михајлом Хазином, руским економистом, председником консултантске фирме НЕОКОН.

„Мане пријатељства са Европском унијом за Украјину  су очигледне“

Михаиле Леонидовичу, шта мислите о односима између Русије и Украјине?

Они су дошли до одређене линије на којој Украјина мора да направи избор. То је Украјина. А проблем избора је ово: с једне стране, много је обећања са Запада. При том  обећавају народу али народ се не да. Међутим, елита мање обећава, но, гарантује да ће задржати оно што је било.
Циљ Запада – отцепљење Украјине од Русије. Украјина сама им није неопходна. Две или три године раније требала им јефтина и квалификована радна снага, пожељно да је хришћанска, не муслиманска. Сада, пошто је економска криза, потрошња опада, Европи нису неопходни – они не знају ни шта да раде са својим Литванцима и Бугарима.Али политички проблем одвајања Украјине од Русије остаје. На западу је то ирационално. Они су се бојали Совјетског Савеза пре тога, по сваку цену не желе да се дозволи повраћај на старо.

Али Украјина, Европа зашто?

Украјински поглед на Европу је сасвим специфичан. Европа је за Украјину легенда, која је у много чему је дубоко историјска. У исто време морамо да схватимо да је у Европи и Пољска. Пољаци говоре отворено о европском удруживању: „Украјинци, то су  наши радници, када сте нас увели у ЕУ – у ствари сте нас узели са нашим радницима..“ Не шалим се. Најважније – да је у економском смислу, места за украјинске робе у Европи нема. Шта је у Украјини? Украјини су остале тешке машине, металургија, а ту је и пољопривреда. Шта се дешава са земљама које су пољопривредне Бугарска је показала. Не постоје бугарски парадајз, којим су преплављене све продавнице у СССР-у. Зашто? Јер Турска је јефтинија. И не постоји ништа што можемо да урадимо. Па, не може да произведе парадајз Украјина јефтиније од Турске, јер је ова  топлија. А људи су тамо спремни да боље раде зато што су сиромашни. Машиноградња?. Па, чак и овде нема разговора. Европа је Ербас, тако да им „Антонов“ не треба.
Металургија? Прво, индустрија челика и даље од руског гаса живи, и друго – они имају своје челичне индустрије, металургије, а и кинеске. Зашто би они желели Украјину ?.

А  Русији  значи Украјина?

У Русији, однос према Украјини је двојак. Прво, никада је није сматрала као страну земљу. Половина људи има рођаке у Украјини. Половина мојих предака је живело у Украјини. У том смислу, судбина украјинских Руса брине – за разлику од Европљана, за које су Украјинци странци. Друго, у време кризе и распада света на комаде, има веће тржиште – тако да је конкурентна. Ако постоје царинске уније на тржишту, боље ће бити свим учесницима. Све у свему, мањим учесницима ће бити боље са Русијом, зато што ће продавати своју робу на руско тржиште. Међутим, и Русији ће бити боље, поготово када узмете у обзир да је Украјина прилично организован систем поделе рада. Ово се веома јасно види у Белорусији. „Чича“ је искористио ову ситуацију у потпуности. Међутим, он је изванредан политичар, па се зато сви покушаји разних московских олигарха да га „исцеде“ обично завршавају, по олигархе, без успеха. Нисам сигуран да у Кијеву постоје људи сличне јачине, али ко зна, можда буде више среће. И најважније: управо због чињенице да су украјинска машиноградња и металургија у великој мери везани за Русију, оне ће опстати.
Постоји једна околност – Царинске уније; па, пошто су створене, браниће своје границе. И на томе неће инсистирати  Русија, Казахстан и Белорусија. Уколико Украјина не улази у то коло, Казахстан и Белорусија ће се удружити, али украјинске робе на руском тржишту неће бити – они имају своју. Посебно Казахстан и Белорусија  веома активно развијају своју производњу.
Другим речима – мане пријатељства са Европском унијом у Украјини су очигледне. Ви постајете „пољопривредни додатак“ („seljhozpridatok“) који све уништава. Он уништава машине и метал, уништава индустрију угља (има ли везе са овим угаљ?), Уништава се инфраструктура великих градова, посебно на југу и истоку. Па ипак, гомила је проблема. И то је – повратак у Бугарску. У исто време, Бугарска – да ли је члан Европске уније? Бугари имају најмање парче папира да су грађани Европске уније, Украјина, па чак и придружена Европској унији –  нема.

Зашто?

Постоји једна једноставна ствар: Украјина је земља  у равни Турске. Турску никада неће прихватити у ЕУ – они (чланице ЕУ)  су у лудом страху од тако моћне исламске земље. Али, да прихвате Украјину, они ни то не могу, јер ће то бити шамар Турској, са којом нико не жели да се свађа. Посебно чланице НАТО-а. Али  ту су стално лепе речи, биће разговори, објашњења ће бити, биће могуће…за  годину или две. Други пример – ово Европско првенство, Евро 2012. Чак ни од Европског првенства никакве користи – Украјински грађани су  у Пољској непожељни . Само начелно. Ово је пример односа  у будућности.Ипак, Украјина декларише на вишем нивоу своје европске аспирације. У овом случају, то ће изградити сарадњу са Русијом?

Ипак, Украјина проглашава на вишем нивоу европске аспирације. У овом случају, то ће изградити сарадњу са Русијом?

 

Границе су затворене, а цене – расту. Плус, „Северни ток“, који је већ спреман. „Јужни ток“. Пре пола године, могло би се претпоставити да „Јужног тока“ неће бити, али данас, после Фукушиме, после неуспеха с нуклеарном енергијом у Немачкој, нигде не могу бити.

„Светска криза се наставља“

Пишете блог о глобалној кризи. Реците нам нешто о кризи – она ​​је већ прошла или ће се догодити наредни талас?

Криза се наставља. Основни механизам кризе – пад агрегатне тражње. Потражња пада. Американци делимично уједначава емисију, али привреда стаје. Не искључујем да ове јесени почне други талас дефлације (дефлација – пад цена због пада потражње), као  у јесен 2008. И реакција на кризу зависи од тога шта су извори земље. Русија је имала среће – она ​​продаје нафту и гас, а као и у  САД, цене су веома високе. Украјина нема такву моћ. Осим тога, проблем Украјине је у чињеници да је оно што она заиста јесте – металуршки произвођач – губи конкурентност. Украјина може да победи због интензивирања пољопривреде, јер пољопривредна производња има велики раст у свету. Али, то захтева инвестиције и веома висок квалитет управљања. Уместо тога, неко је откупио земљишта у Украјини, на коме нешто расте, али сада Украјина не добија ништа. Има само владину политику. Али чврсту државна политика у либералном режиму је немогућа. Лукашенко не жели у Европу. Али, ја не искључујујем да ће га само за нешто узети. Јер у Белорусијипостоји ред, све је јасно и разумљиво. Ако се  Лукашенко споразуме са Европом, за један дан ће увести европска правила и све ће бити у реду.

ЕУ може себи да дозволи диктаторе, који су страни европским стандардима демократије?

Чињеница да је диктатор – тако су сви европски листови објавили, је мало претеривање, то је заборављена ноћна мора. Па, онда 8 милиона, не 50 милиона. И у потрази је се за системом државне контроле. Ипак, сви се плаше Украјине, да ће Русија да јој наметне своје ставове. Како ће Брисел да наметне своје ставове, из неког разлога није их брига. Али стварно постоји страх од комплекса инфериорности. Батко Лукашенко нема комплексе у вези Москве. И када му је било потребно нешто из Москве – то је отворено рекао. У Москви, сви вриште све време, а онда схвате нечији положај. Па, ко ће вас зауставити?

„Украјина ставља Русију на манганску иглу?

Шта мислите о руским инвестицијама у Украјини? Многи у Украјини верују да прилив руских инвестиција прети независности земље.

Зар улагања арапских шеика, или Пољака не угрожавају Украјинску независност? Са Пољацима имају историјско искуство. Оно што је било у Пољској – то је чиста окупација са физичким уништењем и геноцидом над украјинским народом. Желите да се понови? Биће.

Да ли Украјина има прилику да „скаче са руског гаса на иглу?“

Како? Украјина нема гаса довољно. Европи ако дају гас, цена је и даље три пута већа. Јефтинији јој је потребан за себе. На крају крајева, да ли га Украјина ради? То је јефтин гас, то јест, даје га произвођачима челика, добија свој профит. А скупи руски гас је за грађане. Ако се односи између земаља погоршавају, онда је гас грађанима  још скупљи. А онда стварно не разумем шта је ту „игла“? У систему глобалне поделе рада, свако има своје предности и мане. У Русији, на пример, манган није присутан – он је Украјини. Следи ли из овог да Украјина ставља Русију на „манганску иглу“?Гас је кључни фактор у преговорима између Русије и Украјине, укључујући и – политички …Зато што је специфичан новац специфичних функционера. Они деле све, не само гас, што људе деле то је додатак који произлази из свега. Они то не могу рећи наглас. Дакле, то се зна. И сви сукоби су због тога. Краду. Зашто не би били као и сви други?

Украјински верзија Форбса пише да руске банке делују као врста финансијске интелигенције. Оне дају кредите, и на тај начин добијају јединствене информације о Украјинским компанијама. Онда руски капитал, често јавно купује најбоље компаније. Да ли можете то да коментаришете?

Зашто Русија у којој су сва  министарства била у савезу, да не направи нека додатна решења? Она већ има све. За двадесет година, није се много тога променило тамо. А западне компаније – да, то је неопходно. Имају их. И велике украјинске млинове нико не купује. Русија нема такав проблем, она има Липецку, „Северстаљ“, Магнитогорск, итд; постоји неколико постројења у Сибиру. Не постоји такав захтев. Ово је легенда о диносаурусима. Конкуренција.
Већину информација које се појављују у медијима неко плаћа. Прво питање – „овде се продаје“- ко је то наредио? Ове ствари се обично раде иза сцене. И ако се објавиу новинама, то значи да неко заинтересован за то. Током времена сам био службеник, рецимо, за два туцета сам темељно знао, од – до. Како су почели, чији су интереси тамо, какав је народ, где се сусрећу, о чему разговарају, са којима иду на власт, шта они преговарају, чиме су плаћени… Никада нисам видео у медијима на било који начин адекватан опис ових прича. Из овога ја закључујем да је све остало неадекватно. Ово је легенда.

„Белорусија и Грчка – земље са истим поретком … Грузија није озбиљна … Турци обнављају Отоманско царство

Већ сте дотакли тему Белорусије. Каква је ваша процена садашње кризе тамо? Зашто је пала белоруска рубља?

Зато што је у Белорусији  буџетски дефицит као у Украјини. И трговински дефицит. То је објективна ситуација. Мале земље у овој кризи своје нафте могу имати позитиван биланс. И то мора бити веома снажно уграђено у систем поделе рада, као што је у Шведској или Финској. Међутим, такође и овде почињу проблеми. Иако је Шведска веома мала, трећина Москве, 4 милиона људи је  у привреди а проблеми почињу.  Проблеми у привреди се одмах не рефлектују јавно. У овој ситуацији, треба нешто да се уради. Постоје две опције – позајмљивати и девалвирти своју валуту. И да су јако пажљиво избалансиране.
Белорусија и Грчка – земље са истим поретком. У Грчкој је повољније стање – то је чланица ЕУ, чланица НАТО-а. Али евро девалвира, не иде. То је са Грчком  оно што видимо. Колико би бољим управљањем у Белорусији успели да избегну све ово! Да, они имају јаку девалвацију, али због председничких избора. Морали су да почну да девалвирају своју валуту мало, али још пре годину дана. Нико није приметио. А онда су пред председничке изборе плате подигнуте, а затим девалвирала рубља. Али мислим да ће за три месеца све бити у реду. То не значи да ће бити и добро.
Криза напредује – нигде није добро. Треба да сагледате живот објективно. Непотребно је рећи, „Погледај како нам је лоше а у Кувајту – добро“. Момци! Прво, идите, живите у Кувајту, и да вас видим кад идете у шортсу улицом. Или у Саудијској Арабији – 50 удараца бичем! Нијансе су свуда. Да ли желите да живите у Кувајту, али да живите по нашим правилима?

Како оцењујете реформе у Грузији?

Грузија – она углавном није озбиљна. Грузија – земља која у принципу не може да живи од својих ресурса. То јест, може, али не би требало да има више од милион људи. Дакле, у циљу одржавања животног стандарда, потребни су ресурси. У СССР-у, она је живела на рачун извоза у Русију. На северу. Али, Југ није имао ништа за извоз, јер је све јефтиније у Турској.

Турска, видим много омета …

И то је посебно питање. Турска је веома јака земља. И још ће ојачати врло брзо. Већ се чују упорни гласине да се Турци у Москви и Украјини нуде. Турци су заробили економски Бугарску, Грчку, Србију. Сада крећу и на Румунију. Следећа- Украјина. Турци заправо рестаурирају Отоманско  царство.

Јака изјава …

Објективна. То је циљани економски процес. Следећа ствар? Молдавија и Западна Украјина. О Криму ће се расправљати. Према споразуму из 18. века је речено да Крим буде само руски, али ако он није руски, Турска има право да га узме себи.

Шта чини Украјина?

Неопходно је да се прикључи Слободној трговинској зони (CU). То ће решити многе проблеме. Прво, становништво Белорусије, Украјине и Казахстана, заједно, наравно, мање је од Русије, али не много. Следеће, важно, механизми одвајања од Москве – чиме многи добијају много више. Апсолутно ће бити протока инвестиција. Због руских олигарха у иностранству са много новца, није јасно где ће да инвестирају. Инвестирање у Русији је веома страшно а у Украјини је много либералнији режим и снажни су поремећаји – шта год желите. Из тог разлога се не боје да инвестирају. Али има смисла улагати када можете направити профит. Ако сте у Русији, улажите у фабрике у Украјини, док сте у стању да лобирате, купујете своје производе, то је јасно. А ако  градите фабрике у Украјини, а онда сазнате да њене производе не купује ни Русија, ни Европа, то је тешка бесмислица. Проблем је у томе да улагање има смисла само ако знате како да вратите уложени новац.
Шта ће продавати Украјина у кризи уколико се не налази у царинској унији? Чим питате ово питање, одмах ћете схватити да оно нема одговор. Пољопривреда – изгубићете од Турске, и не можете да се такмичите с њом, јер Турска има отворене границе са ЕУ. Отворите границе са ЕУ – и Турске производе имате на вашим тржиштима.
Машиноградња: Русија затвара, у Белорусији је затворена, Казахстан је затворио. Украјина данас много ствари испоручује  Казахстану. Свуда је рударске опреме у Казахстану, углавном украјинске. Закључиће споразум са Москвом, успоставити превисоке тарифе, и – не може се ништа.
И не брините за своју демократију  која је у  сопственом хаосу (демократија је увек симбол хаоса). Ви сте суверена земља. На ваш хаос нико неће мрднути ни прстом. Осим тога , напротив, инвеститорима је увек лепо. Они долазе са торбом новца и знају да ако постоји хаос, може им се, увек, мали део од укупног – исплатити. Али, у Белорусији – иди и откупи – даље се не исплати. Дакле, бићете веома снажан извор инвестиција за Царинске уније. И зашто одустајати од овога?

 

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s