РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

Удружење: допис Министарству здравља 27. септембра 2011.

Filed under: 14. Активности Удружења — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Влада Републике Србије,

Министарство здравља, Немањина 22-26, 1 1000 Београд,

Министру здравља, г-дину проф.др. Зорану Станковићу, лично

 

 

 

Удружење грађана   за препород општине Рума,           

Рума, Железничка 16                                                                            

Тел :022 43 38 38

e-mail: udruzenje.ruma@gmail.com

 

 

 

Предмет: специјалистичке службе у

                        Дому здравља у Руми

 

 

 

Поштовани господине Министре,

На основу закључака Скупштине и других органа Удружења грађана за препород општине Рума, као и на основу бројних обраћања и захтева грађана обраћамо Вам се молбом  да својом Одлуком омогућите долазак ургентних специјалиста – хирурга, ортопеда и уролога,  у редовним данима, у поподневним сатима, у Дом здравља у Руми, ради обављања специјалистичких прегледа и контроле оперисаних и тежих пацијената. До уназад три године дана, то је и функционисало тако, а пацијенти су били задовољни. После доношења Уредбе о плану мрежа здравствених установа (Сл. Гласник 42/2006) и њеног ступања на снагу, сви пацијенти, када је у питању дијагностика и контрола од стране хирурга, ортопеда и уролога, морају да иду у Општу болницу, у Сремску Митровицу. Осим што су људи болесни, ови одласци су права ноћна мора, за грађане, и то из више разлога: беспарица је први, а како се превести до болнице, јер многе нема ко да превезе због нередовног јавног превоза и њиме се не може ићи због тежине болести, тешке операције, прелома и гипса, тешких уролошких инфекција, високе температуре и болова. У овој сиромашној земљи многи немају средстава ни да плате лекова, а камоли услуге превоза, болесних је све више, а популације све старија.

Други проблем је што је амбулантни преглед и контрола у Митровачкој болници ограничен малим простором, где сви пацијенти не могу стати у ходнике, а а камоли наћи слободну столицу. Чекања за долазак на ред су и по 8-10 сати. Замислите, да ли  оперисани пацијенти, пацијенти са великим боловима и температуром, пацијенти у гипсу стари и болесни могу то да издрже. Уколико су млађи тежина повреде или дијагнозе исто тешко пада. Верујте, не могу никако то да издрже, и зато доживљавају трауматична стања, колапсе и остале компликације, такође увиђајући крајњу нехуманост према пацијентима, грађанима, болеснима.

Општина Рума, тј. грађани Општине Рума, својевремено су из средстава самодоприноса, изградили и опремили репрезентативан Дом здравља са породилиштем, за све специјалистичке службе, а планиран је и прихватни стационар за пред и пост оперативни опоравак. Породилиште постоји, градња стационара није реализована иако просторни услови постоје, а сада грађани доживљавају да им не долазе ни неопходни специјалисти (хирург, ортопед, уролог).

Чланом 6. поменуте Уредбе, дозвољена је могућност организовања стационара за лечење акутних и хроничних болести, капацитета 0,5 постеља на 1000 становника, као и породилиште до 10 постеља (што има).

Дакле, господине Министре, Уредбом је дозвољена та могућност, и молимо Вас да разотрите опцију отварања стационара, јер Румска Општина има преко 65.000 становника, Пећинци око 20 000 становника, а Ириг око 12 000 становника. Обе ове Општине гравитирају ка Руми.

У првој фази, за сада Вас молимо да Вашим једним потписом дозволите долазак у румски Дом здравља доктора специјалиста, хирурга, ортопеда и уролога у редовним данима. Тако би болесници без или уз мање трошкове, у најдужем року чекања од око 2 сата могли обавити преглед, контролу и добити упут за даље специјалистичко лечење. Дом здравља у Руми има све просторне и техничке могућности да се настави тамо где се стало пре 3 године.

Господине Министре, на овај начин првенствено би сте смањили муке и патње пацијената, смањили бисте трошкове њихових и онако празних џепова, и знатно бисте смањили трошкове у здравству. Олакшали бисте здравствено стање бар за 30% пацијената, вратили њихово поверење у докторску професију, и показали основну хуманост према болеснима и сиромашнима, поготово што је, сложићете се, таквих сваким даном све више. Рећи ћемо Вам и то, да и здравствени радници подржавају иницијативу, захтеве и петицију грађана, као и да су спремни, по Вашем одобрењу, да се врло брзо организују.

Господине Министре, молимио Вас да размотрите ову молбу грађана  и одобрите предложена решења јер сви економски, стручни, а посебно хумани разлози, то опревдавају и налажу. Ценећи Вас као хуманисту и лично, не само по стручној вокацији, очекујемо да прихватите и реализујете ове предлоге, и помогнете болесним грађанима да им патње и муке буду мање, тим пре што за све ово нису потребна већа финансијска средства. Размотрите ову молбу и позитивно је решите, јер то од вас очекује бар 80 000 грађана са овг подручја.

Очекујемо да ћете реализовати ову молбу због апсолутне уверљивости доказа. Солидарност и хуманост су нам сада најпотребнији, а по Уредби се ништа неће пореметити у раду мреже здравствених установа. Такође очекујемо Ваш одговор, уз захвалност на разумевању захтева болесних. Надамо се да ћете показати своју хуманост и одговорити нам што пре.

С поштовањем,

Достављено:                                                                        Заступник    Удружења

– Министарству здравља                                                    Михаљ Балог

– Дому здравља Рума

-СО Рума

-Радио-Срем, Рума

– Архива.

Рума, 27. 09. 2011.год.                                                                         

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s