РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

Изјасни се ХРабро 4. октобра 2011.

Filed under: 17. Moj поглед — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

 

И, најзад, стигосмо до пописа становништва Србије и свега оног новог што иде уз попис. А шта све иде? Имовина, приходи свих врста и из свих извора, порекла, одласци и доласци, површине (разне), вештине, потребе за овим или оним… Једино што се у месецима, недељама и данима пред попис подразумевало јесте да је то нормална ствар, да је то паметан чин. Зарад, већ једном, здравих статистичких података који би требало да покажу и олакшају неку будућност. Јер кад се зна са киме и чиме се располаже онда може и да се планира.

Но, и та једна од најнормалнијих ствари у озбиљнијим друштвима, у Србији мора да се одвија ненормално. Додуше, пуно је тога дискутабилног унутар Србије, али није то тема.

Тема је да једни хоће да се попишу, други неће, трећима не дају… Четврти мисле, односно, неко мисли за њих, да за то треба додатног дизања морала и мотивације па им се подстиче и једно и друго.

Овима четвртима то раде, а они прихватају уместо да мисле својом главом.  Тако се диљем Србије, а уочи пописа, појавио плакат и флајер „ Изјасни се ХРабро – попис становништва у Србији 1.-15. листопада 2011“. Све што је на промотивном материјалу написано  срочено је тако да се оХРабре ХРватски резиденти или држављани у Србији. И да се попишу.

Што тако, побогу?

Спадам у оне који више воле човека из туђег национа од нечовека из свог. Ово наглашавам зато што љубитељи замена теза, погрешних конотација и извлачења из контекста једва чекају овакве мини-анализе.

Од демократских промена у Србији, двехиљадитих година, дакле већ 11 година,  разлози за позивање припадника ХРватског национа у Србији на ХРаброст, напросто, непостоје. Докази: присуство ХРватске привреде је у Србији знатно и значајно. Тај скор је (бар) 10:0 у корист ХРватске. Јер у ХРватској српске привреде нема. Даље, српски резиденти ХРватског порекла људима Србима никад нису ни у чему сметали ни ометали заједништво на овом парчету бивше Југе. Само се нису трпели нељуди из обе заједнице. Знамо како су такви прошли и пролазе по међународним судовима, а и у домаћим, бар у Србији. Затим, цела Хрватска естрада је у Србији обожавана и стално је неко из ње овде. Српска естрада у суседној Хрватској са кашичице врло полако прелази у кашику, повремено. Анкетирани грађани Загреба најчешће своја тулумарења проводе уз турбо звуке из Србије, што баш и не поздрављају медијски могули, бар у Загребу. Све то је мало спрам сјајног третмана ХРватске естраде овде.

Повремено жешће политичке чарке на релацији ХРватска-Србија, углавном инициране из ХРватске (а можда се и договарају да то узајамно раде, забога, иду избори) такође не могу бити повод за оХРабривање  оних који су оданде а овде су. Оданде је и огроман број Срба. Да ли је Србија њих требала да оСРбрује, па многи су, забога, рођени у Хрватској? Није требала. То је препуштено личној свести, подсвести, или чему већ. Никако оСРбривањем с друге стране гране.

Но, ХРватско национално Вијеће, огромно, добродошло, законом подупрто и заштићено као и сва друга национална в(и/ј)ећа у Србији 2011, нашло је за сходно да оХРабрује  све своје. Као да су у Србији изложени свему чему нису.

Зашто?

Зар зато што их, повремено, један забављач узима на зубић, сав је мален (растом, мислим, не и у чему другом), па су му мали и зуби?

Зар зато што нељуди из разних минорних параструктура праве ексцесе? Па то интелигентан човек и одговорна држава знају како да третирају. И тако и третирају.

Зар зато што им ништа, ама баш ништа није недозвољено овде, међу нама? Па то, између осталог, доказују десетине разних културно-уметничких друштава, разних удружења, манифестација и сл. И то се све приоритетно увек финансира, на свим нивоима, много пре и брже него исто а  „домаће“. Односи се на припаднике свих националних заједница. Србија је то препознала као своју компаративну предност у мултикултуралности саме себе.

Или зато што, по сваку, ц(и/ј)ену треба на подсвесном нивоу одржавати тензију базирану на страху. Јер, кад се неко оХРабрује значи да је уплашен. Или неко у то хоће да га убеди?

Од чега, забога, да буде уплашен? Па, ово је само Србија, великог срца и добрих обичаја.

Није фер оХРабривати, нема потребе.

                                                                                                 Мира Швоња

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s