РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ГМО СОЈИНА САЧМА У СРБИЈИ БЕЗ ЦАРИЊEЊА? 6. октобра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Најсвежија одлука Владе Србије да увоз сојине сачме ослободи царине је обрадоваласве конзументе најважнијих прехрамбених производа: јаја, меса, млека… Све би то требало да појефтини на радост нације  која од игара не види да, заиста, нема хлеба. Хајде да видимо и то чудо. Али…

Каква нам је Влада, ко у њој седи, ко је седео у предходним владама, за кога смо знали и знамо (а и за кога нисмо и не знамо) да воли шушке више од себе самога, а камоли од национа, нека машта читаоца ових редова само предпостави колико овако добра вест може да има и своју црну страну. Поготову ако се зна и да међу страним партнерима, који нам продају којешта, у великој мери има оних који се радо ослобађају „нежељених“ терета које нигде другде не могу да пласирају. Има и оних који пар деценија здушно и систематски раде на колонизацији ових наших (и суседних) простора увођењем стандарда и правила игре. И то оне које нас, ако их не прихватимо, бришу, између осталих, са свих мапа и агенди као земљу/државу – произвођача хране.

Онеспокојавајуће и суморно? Наравно. Зашто? Зато што вам, уз сумњиве партнере који ће вас снабдети сојином сачмом одмах пада на памет Монсанто.

Знамо и ко је и шта је и колико је дуго присутан у Србији, тј. Балкану, тј. Југоисточној Европи. Знамо и шта ради. Знамо и како. Не мож’ бити да и у ово није умешан. Јер бави се и контролом међународне дистрибуције ГМО материјала свих облика. Да не говорим о „истраживачком“раду чији резултати су већ глобално примењени у виду стандарда без којих нећете бити нико и ништа ако их не усвојите као држава. Но, о томе други пут.

Дакле, не знамо колико, чије и какве сојине сачме ћемо увести, фино, без царине а да знамо да није ГМО. Да ли кинеска? Она можда није ГМО. Да ли јужноамеричка? Она јесте. Јел’ нам то нешто један подпредседник Владе био скоро, подуже, у Јужној Америци, додуше, другим разлогом? Јоооој!

Друго јоооој ће бити кад се државне институције надлежне за квалитет увозне робе закуну са „мајке ми“ да је будућа сојина сачма генетски немодификована. Контрола која се врши где треба да се врши подразумева модерне лабораторије, независност у раду и непоткупљив стручни кадар. Уређаји и агенси за ту врсту контроле су скупи… Благо добављачима опреме, као и добављачима свега што од хране, па и сојине сачме, улази  у ову земљу. Трошкови „ маркетинга“ ће бити врло повољни, више пара ће остати матичним корпорацијама, циљ су, увек, паре. Ово је, бре, Србија!

Треће јоооој ће бити кад, према Закону о заштити потрошача, национална, покрајинске(?!), локалне и све друге асоцијације за заштиту потрошача, ударе на сва звона о свему овоме. Али, на томе ће се, углавном, и завршити. Јер, тек оне немају модерне и независне лабораторије, иако има струке, незапослених технолога и сл, на све стране; једино што и они могу да оду у мали трошак „маркетинга“- довољно дуго су бесплатно на тржишту рада. Но, ко ће заштитарима потрошача, и да имају могућности, обезбедити средства за све што независна контрола подразумева? И та средства, забога, су под невидљивом контролом управо оних који ће нас снабде(ва)ти прехрамбеним сировинама подложним контроли.

Четврто, а у ствари прво и најважније, јоооој као и пето, шесто и сва остала јооој ћемо гледати на и у генерацијама које долазе. Под условом да сви ми и сви који ће доћи после нас нисмо ГМО одавно, по себи.

 Последњу тврдњу заснивам на очигледној чињеници да се толико лошег, ненормалног, подмуклог а врло динамичног обрушава на глобалну популацију од твораца и реализатора НСП-а. И то све је баш усмерено на уништавање здравља, на чему здушно ради спрега глобалне корпорацијске индустрије хране, званична медицина и фармација. Корисна открића из све три области се крију, енормни број стручњака из све три области се одметнуо од официјелних токова, јако су прогоњени од истих.

Но, узалуд прогони. Истина, најзад излази на видело! И, колико год је тужно и лоше по психу гледати убијене, претучене, ухапшене…жртве буђења отпора досадашњем глобалном поретку у свим категоријама, толико је, напросто, срећа да се такво шта, уопште догађа, данас, пред нашим очима.

Истина, најзад, излази на видело!

Антиглобалисти свих земаља – ујединимо се! Време је одавно откуцало.

                                                                                                          Србоскептик

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s