РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ДА ЛИ СУ УГРОЖЕНА ЉУДСКА ПРАВА? 10. октобра 2011.

Filed under: 17. Moj поглед — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Без намере да се бавим многобројним конвенцијама за разна људска права, нити Повељом УН о људским правима и слободама, желим обичним народним речником да укажем на свакодневне појаве у нас.

Корпус људских права је веома широк. Али, ко може да их оствари? Само „елита“, пре свега политичка, бизнисменска и квази-бизнисменска, као и организовани лобистички кругови из света финансија и организованог криминала (примери разних мафија : фармацеутска, путна, нарко, трафикинг…), а све у спрези са политичком елитом, читај олигархијом. То је основни постулат новог светског поретка (НСП) увијен у квази-демократске обланде. Дакле, ти друштвени слојеви или друштвени талози остварују, у мери у којој им је потребно, своја људска права. Или, тачније речено, могу да приуште себи све што им живот пружа. Очито је да знају део из стиха песме „Узми све што ти живот пружа…“. Ако је таквих неколико процената од укупне популације и још неколико процената њихових сателита, поставља се питање шта је са људским правима и слободама осталих 90%?

Основно људско право је право на рад. Како га остварити када су уништене фабрике и већина привредних капацитета кроз криминализовану приватизацију? Радници су остали без посла, породице без основних услова за живот, млади тумарају по кафићима и парковима и налазе савезника у дроги и алкохолу који производе насиље, распадају се породице и то све због немогућности остваривања основног права на рад.

Право на здравствену заштиту. Није потребно ништа посебно елаборирати већ само констатовати: ко има новца – може да се лечи а ко нема може само да се моли Богу. Али, Бог није доктор!

Право на слободно изражавање свог мишљења. Ако хоћеш слободно да изразиш своје мишљење а ниси, рецимо, припадник геј популације, твоји чланови породице трпеће мобинг од послодаваца, или никад неће стећи право на рад.

Право на слободан и безбедан живот. У систему у коме нема система вредности или су поремећене све вредности једног демократског друштва које постоји само у лепим бајкама на планети Земљи, нема ни слободе ни безбедног окружења.

 Шта рађају неостварена права? Велико сиромаштво, насиље, криминал, корупцију, а у вишенационалним срединама и шовинизам. Да ли смо свесни ове претеће пошасти која се већ јавно манифестује?

Ја јесам. А ви?

Огласите се, јавите се, искажите своје право на слободу мишљења и јавног оглашавања. Држање главе у песку (што више ни нојеви не раде…) као што политичари чине, воде нас у још већи хаос и безнађе, а већ сада се боримо за голи живот.

                                                                                                             Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s