РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПРОГРАМИ ЖЕЉА И ПРЕВАРА 24. октобра 2011.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Све политичке странке и друге политичке групације интензивно раде приводећи крају своје програме „жеља и превара“ за предстојеће изборе. Ти страначки програми се још држе у тајности како би својим објављивањем „изненадили“ грађане (бираче) и понудили им „светлу будућност“. Неспорно је да грађани треба на изборе да (и) изађу у што већем броју и да се између нереалних обећања о светлој будућности определе за оне чији ће програми бити реални, који ће искрено рећи колико је тешко и да ли је за наредне четири године могуће поправити стање у свим сегментима привредног и друштвеног живота за пар позитивних процената.

Како ће грађани (бирачи) препознати реалан програм? Реално је очекивати да ће буџет за 2012. и 2013. годину бити у дефициту (губитку) од 80 до 60 милијарди динара или од 800 до 600 милиона евра. Ако дефицит буде још већи, што је могуће, јер јавна потрошња све више расте, зато што је бирократско-чиновничког и непродуктивног апарата све више, реално могуће повећање јавног дуга за наредни четворогодишњи период је максимално милијарду евра. То подразумева економски раст од 4-6%, стабилне цене, пре свега прехрамбених производа и комуналних услуга, раст инфлације до 4% и реалан раст зарада и пензија од 4-5%, на годишњем нивоу.

За овакву пројекцију битни су и други услови: да покривеност увоза извозом буде 85-90% и да запосленост расте по годишњој стопи од 4%. А да би се оваква пројекција остварила и обезбедила помак у, бар мало, бољем стандарду грађана, треба поништити погубне и коруптивне приватизације, дневно се обрачунавати са корупцијом и криминалом, посебну економско – развојну активност, у првој фази, усмерити према пољопривреди, као  примарној стратешкој грани привреде

Истовремено мора се смањити гломазна, скупа администрација, реструктурирати  (реформисати) ама баш све у земљи Србији: од јавног сектора, јавних предузећа, образовања, здравства, државних и локалних фондова и пореског система. Да не говорим о политичком систему, који је све осим дефинисаног политичког система.

Ако се ове претпоставке не би оствариле у првој години мандата нове (старе) власти –  онда држава Србија иде путем без повратка. Зато остваривањем ових основних реалних предпоставки, уз нови, прави, систем вредности где ће доминирати струка и знање а не политичка припадност као до сада, уз решавање питања Косова и Метохије (о чему сам већ писао), Србија би могла реално да се нада одређивању датума за преговоре са ЕУ. Исте партнерске односе које жели са ЕУ, Србија мора имати и са Русијом, Кином, Индијом и са многим државама из бившег покрета Несврстаних земаља. То значи да Србија мора да има нову дипломатију и персонално и стратешки.

Али, ско се садашња Влада определи, као што најављује, да се приликом исплате зарада – плата прво морају измирити порези и доприноси и да уплата ПДВ-а остане, као и до сада, по фактурисаној реализацији а истовремено остане хронично највећи дужник,  онда нас очекује још више стечаја, отпуштање још неколико десетина хиљада радника и још више повећања сиве економије која уништава и државу и грађане и запослене и незапослене. Зато свака мера захтева посебну стручну економску анализу сагледавањем свих позитивних и негативних ефеката, како би се могла донети адекватна, валидна, оправдана одлука.

            Ако Влада функционише на бази уцена коалиционих партнера и путем телефонских седница, јасно је да ради по систему „од јутра до увече“; а сутра ће отварати  део Коридора 10 од Хоргоша до Новог Сада по пети пут и послушни  грађани биће икебана на том отварању како би слика била што „величанственија“.

Намера ми је била да пробудим свест грађана – бирача, како би могли у мору понуда препознати шта то ко реално нуди и да се онда тако и опредељују.

Заблуда и превара је било толико да би их полиграф индентификовао као „лаж“.

Опредељивањем за лаж или истину – сами опредељујемо своју будућност.

                                                                                                                         Стево Јурић

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s