РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

АКО ЈЕ И ОД ЧАНКА – МНОГО ЈЕ 1. новембра 2011.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

У нашем политичком животу показана је сва бесмисленост коалиције са маргиналним странкама. Зашто? Зато што маргиналне странке имају већи политички утицај на економски, политички, социјални и сваки други реформски пут државе од стожерних странака владајуће коалиције.

О било којим стратешким питањима да се ради, ако не одговарају ЛСВ-у, СПО-у или СВМ-у, било која од ових маргиналних странака поставља услове и уцене пред владајућу коалицију која „мора“ да попусти уценама, све због неизвесног европског пута. На тај начин често се доносе закони које ни законописци или законодоносиоци нису у могућности да имплементирају у пракси. Тако сами себе заплићемо а још теже расплићемо.То су теме које грађани свакодневно уочавају, али, као и обично, немоћни, слежу раменима, водећи рачуна о свом биолошком преживљавању.

Али врхунац свега је улога главног дипломатског „судије“, лидера социјалдемократа Војводине (ЛСВ) који тражи да се амбасадор Руске Федерације прогласи персоном non grata и да се хитно протера из Србије због говора на прослави трогодишњице СНС-а у Нишу.

Не улазећи ни аналитички ни дипломатски у то шта је Амбасадор РФ говорио, није лидер ЛСВ-а тај који треба да оцењује, изриче оцене и води дипломатију ове државе. Надлежност Председника републике, Владе и Министарства спољних послова је, када се оцени да је непримерено понашање неког дипломате или да је директно мешање у унутрашње послове, конкретно, државе Србије, да се огласи; и то,  да ли протестном нотом или, у крајње тешким случајевима, неког прогласи персоном non grata. Амбасадор Руске Федерације није дипломата за подцењивање нити је Руска Федерација држава ранга Сомалије, Џибутија или неке друге мале државице која грца у својим мукама.

У не тако давној прошлости било је мало више амбасадора, министара и шефова влада неких западних земаља који су се веома директно мешали у унутрашње ствари државе Србије, па нико од одговорних и прозваних није реаговао.

Зато се поставља питање одакле право лидеру ЛСВ-а да се оглашава као „државник“ износећи своје непримерене ставове, вероватно само зато што му је Руска Федерација као чмичак у оку, или зато што своје стручно усавршавање није обављао у „тој Русији“. Зато, у свом стилу великог реторичара а малог политичара, рече да Русији по други пут треба рећи НЕ. Да ли неко, па и лидер ЛСВ-а размишља какве би политичке и економске последице могле настати ако би Руска Федерација, евентуално, рекла Србији „ЊЕТ“? Заборавља тај мали-велики човек да дипломатија није вожња мотора и да о свеколикој политици, на основу програма, одлучују грађани а не неки лидери и лидерчићи који мисле да су само они савест грађана.

Ако је и од господина Ненада Чанка – много је!

                                                                                                                        Стево Јурић

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s