РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ВЕХАБИЗАМ – ЗАБЛУДЕ КОЈЕ ДУГО ТРАЈУ 7. новембра 2011.

Filed under: Некатегоризовано — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

            У оквиру ислама је настало низ појава, углавном не као резултат његовог природног развоја, већ делoвањем низа исламских секти. Поједине секте штите вредности које су далеко од традиционалног ислама. Једна од бројних секти је вехабизам који својим идејама оправдава своју делатност и онда када је та делатност незаконита.

            Оснивач ове секте или покрета је Абд Ал-Вахаб који је заговарао успостављање првобитне правоверности. Настанак секте потиче из 18.века, у Арабији. Вехабизам је иступио врло оштро против ширења култа муслиманских светаца јер је у томе видео враћање на многобоштво. Њихово везивање само за Кур’ан и суре, искључује могућност тумачења; у свима осталима видели су могућност приближавање многобоштву. Мотиви вехабиста били су разлог за негирање многих вредности укорењених у муслиманском друштву. Негирали су култ Пророка кога нису сматрали заступника божијим, јер то противречи моћима Алаха. Није могуће нешто што је створено, сматрали су они. Нису поштовали гроб Пророков као ни целивање главне светиње муслимана у Меки – Каабе. Нису дозвољавали да се неко куне именом Пророка или члановима његове породице. Оштро су прогонили оне који пију алкохол, пуше, слушају музику, играју било које игре. Негде око 1770. године била је формирана држава вехабиста. Они су почетком 19.века похарали шиитска светилишта, заузели Меку и у њој разрушили џамије и изгребали Каабу. Освајањем Медине оскрнавили су гроб пророка Мухамеда. Добивши одговарајуће наређење од Порте египатски вођа Мухамед Али зауставио је и разбио вехабије 1811.године. Вехабисти су ускоро организовали своју државу. Изгубили су многе од својих особина и постали званична религија у Саудијској Арабији. Руководство вехабизма обогатило се на нафтном бизнису.

 

Екстремистичке исламске идеје попут вехабизма прошириле су се у анархичним условима. Оне нису издржале „судар“ са историјским прогресом целог човечанства. То се најбоље види на примеру палестинског народа који је за свог вођу одабрао “Палестинску ослободилачку организацију“ а не „Палестински исламски џихад“. Следећи пример је Египат. Египћани су пре 50 година у борби против краља Фарука пошли са „Слободним официрима“ а не са  организацијом „Муслиманска браћа“. Оваквих примера има и у другим земљама.

            Своје деловање савремени исламски екстремизам усмерава не толико у корито „џихада“, колико против влада у земљама с муслиманским становништвом које су одабрале грађански модел стварања и јачања државе (пример Сирије).

Очито је да екстремистичке снаге које претендују на власт у разним муслиманским земљама не уживају подршку друштва. Осећа се модернизација муслиманског друштва не само у другим државама већ и у Арабији, домовини Ислама. Инсистира се на демократизацији, плурализму, слободи мишљења и јавног иступања. Процес глобализације ће, без сумње, ојачати демократизацију друштва исламског.

Ради бољег схватања исламског света и његових узајамних односа са осталим деловима човечанства, нужно је направити разлику исламског фундаментализма и исламског екстремизма: фундаментализам је религиозног типа и бори се за религиозно васпитање и чување суштине религијске традиције. Исламски екстремизам има за свој циљ насилно ширење (и у другим земљама) исламских правила понашања и у друштву и у породици.

Процес јачања исламског фундаментализма наставио се, и повећао свој утицај нестанком колонијалног система и појавом на мапи света десетина суверених муслиманских држава. Фундаментализам је настајао са растом националног самосазнања које је колонијални режим сузбијао.

Други разлог је подела света (савременог) на богати Север и остали део, у коме се налази већина муслиманских земаља.

Трећи разлог за јачање утицаја исламског фундаментализма повезан је са  реакцијом на ширење „масовне културе“ која разједа многе моралне норме друштва.

Даљи развој исламског друштва зависи од међусобног односа фундаментализма и екстремизма. Врло је вероватно да исламски фундаментализам може од себе да одбаци екстремистичко усмерење и да пређе у исламску демократију која би се поклапала са традиционалним вредностима. Природно је  да би се таква демократија разликовала од западњачке демократије, исто као што се од исламске демократије разликује индијска демократија. Процес демократизације ће бити дуг период јер се демократија развија уз истовремено одржавање религијских традиција.

Упоредо са развијањем исламске демократије нестајаће граница између фундаментализма и екстремизма. Ова неутрализација границе подстицаће поделу света на две цивилизације – Исламску и цивилизацију „здравог дела“ светске јавности.

 „Коначно, интеграција исламске демократије и глобалног демократског друштва зависи од жеље запада да прихвати исламску варијанту либералне демократије.“

                                                                                                                                          Д. Р.

Advertisements
 

One Response to “ВЕХАБИЗАМ – ЗАБЛУДЕ КОЈЕ ДУГО ТРАЈУ”

  1. rumaviasrbija Says:

    Ovaj tekst na najbolji način pokazuje kako treba tretirati i posmatrati pojave u današnjoj Srbiji. Izuzetno mi je drago da, kao Musliman u ovoj zemlji, mogu da vidim na koji način se tretiraju i Islam i fundamentalizam i ekstremizam i da oni nikako nisu isti. Muslimani kao što sam ja i moja porodica formirana iz mešovitog braka, su poštovani u ovoj zemlji, a ekstremizmu zna se gde je mesto i ko treba njime da se bavi. Islam je stariji i zdraviji od svakog fundamentalizma i ekstremizma. Ovakvim tekstovima dobro je da se obrazuju građani koji o temi malo znaju. Od 1932. kada sam rođen u Bosanskoj/Kozarskoj Dubici znalo se samo za Muslimane a ne za Bošnjake, vehabije i što-šta drugo. Bilo bi dobro da se o ovome oglase istoričari i verski poslenici da se vidi o čemu se tu radi. Od 1952. godine živim i radim u Rumi i uvek sam tretiran kao Musliman a ne kao nešto drugo, što potvrđuje mnogo mojih prijatelja, kumova i sugrađana svih vera i nacionalnosti.

    Safet Talić


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s